Zenica

Osobe s invaliditetom u Zenici javnosti predstavile svoje probleme i zatražile veću podršku vlasti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osobe s invaliditetom u Zenici javnosti predstavile svoje probleme i zatražile veću podršku vlasti – U okviru kampanje Ponosni na sebe danas je građanima Zenice predstavljena kampanja te su upoznati o problemima s kojim se susreću osobe s invaliditetom.

Kampanja ima za cilj da kroz različite javne aktivnosti u zajednici i putem medija upozna građane o pravima svih osoba s invaliditetom, o sposobnostima i vrijednostima osoba s invaliditetom, kako bi se tako spriječila marginalizacija osoba s invaliditetom i promijenile postojeće negativne predrasude o ovim građanima i građankama.

Upravo tim povodom danas je u centru Zenice bio postavljen info štand, gdje su osobe s invaliditetom u direktnoj komunikaciji sa sugrađanima razgovarale o problemima s kojima se susreću te aktivnostima koje su poduzeli u njihovom rješavanju. Jedna od osoba s invaliditetom je i Harun Aliefendić, predsjednik Skupštine saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH.

“Više od godinu dana koalicija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona pokušava promijeniti odluku o visini utvrđivanja prava na medicinska i ortopedska pomagala. Naš kanton je tu odluku donio 2005. godine i ona je već zastarjela, diskriminatorna i finansijski neodrživa”, kazao je Aliefendić.

Dodao je da je današnjim performansom u centru Zenice njihova želja da nadležnima pokažu volju kretanja s mrtve tačke. Prijedloge za izmjenu dopune su poslali i sada traže zakonsku potvrdu od Skupštine ZDK.

Selvedin Delić, predsjednik Udruženja Dlan Zenica i roditelj djeteta koje je osoba s invaliditetom je istakao kako postoje brojni problemi, a istakao je finansijsku podršku u nabavci pomagala.

“Za djecu s cerebralnom paralizom u pravilnike zavoda, zakone, odluke odbora nisu bila uključena specijalna kolica. Dijete koje treba da ima posebna kolica s držačima, pojasom i odgovarajućim postoljem za noge, danas dobivaju standardna invalidska kolica. Mi za takva kolica koja koštaju blizu 3.000 KM od Zavoda dobijemo 1.500 KM, dok ostatak sredstava odvojimo od svojih usta i invalidnina”, kazao je Delić.

Danas su osobe s invaliditetom poručile da aktivno rade u borbi za svoja prava, da će nastaviti raditi i u budućnosti sve dok se ne izbore za jednaka prava na osnovu stepena i vrste invalidnosti.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno