Zenica

Osamnaest godina od posjete princeze Diane

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije tačno 18 godina u trodnevnoj posjeti BiH boravila je princeza od Walesa Diana, koja je posjetila žrtve stradanja od zaostalih mina od agresije na BiH. Princeza Diana je značajan dio svoje posjete posvetila žrtvama od mina, a u Zenici koju je posjetila 9. i 10. avgusta, sastala se sa članovima odbojkaškog tima kojeg su činile osobe stradale u minskim poljima. 

8aa6bc24491b46a4e6ef66a86af56d77

U svom posljednjem službenom pismu koje je princeza poslala poslala humanitarki Dilys Cheetham prije tragične pogibije, osvrnula se na posjetu u Bosni i Hercegovini. U pismu na kojem stoji datum 11.8.1997. princeza Diana je napisala kako je duboko ganuta ovom posjetom.

– Dok sam boravila u Bosni i Hercegovini nisam imala vremena posjetiti područje oko Mostara, ali sam uspjela posjetiti žrtve minskih polja i njihove porodice. Nisam mogla pomoći, ali me je to iskustvo duboko dirnulo – napisala je tada princeza.

Napisala je i kako je nakon tog putovanja „donijela čvrstu odluku kojom želi osigurati da svijet ne zaboravi one koji su nepotrebno osakaćeni s tim strašnim oružjem i kojima će biti potrebna briga i podrška u nadolazećim godinama“.  Samo nekoliko sedmica nakon ove posjete poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997. godine pod vrlo čudnim okolnostima. 

2761039



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno