Zenica

OŠ KŠC “Sveti Pavao” u Zenici uvela “produženi boravak” za osnovce

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prof. dr. Spahija Kozlić je posjetio Katolički školski centar „Sveti Pavao“ u Zenici,  te novootvoreni Produženi boravak, kako bi se uvjerio o uvjetima rada.

Iz Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ su izjavili da su zadovoljni ministrovom posjetom, a još zadovoljniji činjenicom da je produženi boravak krenuo s radom ove školske godine. Upravo zahvaljujući Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK,  koje je osiguralo plaće djelatnicima i Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije, koje je doniralo namještaj i učila, Produženi boravak je od ove školske godine i krenuo s radom.

Ministar Kozlić je u pratnji savjetnika Arnela Kalušića se susreo s ravnateljem KŠC-a vlč. mr. Vlatkom Rosićem, direktoricom Osnovne škole prof. Žanom Relota-Rupar i predagoginjom Marijanom Milinović te djelatnicama i djecom u Produženom boravku. Gosti su imali prigodu vidjeti kako izgleda jedan redovni dan u Produženom boravku, kratko porazgovarati s učenicima, čuti prigodnu recitaciju i dobiti simbolične darove djece.

Ministar je rekao kako se uvjerio da djeca imaju adekvatne uvjete za produženi boravak. Osim postojećih pet, još je nekoliko škola izrazilo interes za ovom aktivnošću i njihove zahtjeve će razmotriti. Sve što radimo je u interesu naše djece i njihovog kvalitetnog obrazovanja, zaključio je Kozlić. Inače u Produženom boravku u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ trenutno ima 40 učenika i učenica. Prostorije koje se koriste za rad i rekreaciju, prilagođene su i opremljene za ostvarivanje rada produženog boravka.

Prostor je dobro osvijetljen i optimalno zagrijan s mogućnošću odgovarajućeg provjetravanja. Zidovi prostorije su oslikani. Učionica je opremljena i audio-vizualnom multimedijom (LCD televizor, računalo). Dio namještaja predstavljaju i police, te radna ploča, oglasne ploče i sl. Raspored predviđa strukturu aktivnosti, rada i igre za svaki dan. Raspored osigurava i učvršćuje navike koje djeca stječu i pomoću kojih se osjećaju opušteno. Učenici na nastavu idu u različitim smjenama, no svi objedi i aktivnosti prilagođavaju se nastavi svakog od njih. Raspored aktivnosti treba biti fleksibilan kako bi mogao udovoljiti i posebnim događajima kao što su izleti, posjete i sl. Stoga je ovo još jedna aktivnost u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ kojom se ostvaruje stih iz himne katoličkih školskih centara da su „naše škole naš drugi dom“, saopćeno je iz ovog Centra.

U Katoličkom školskom centru “Sveti Pavao” u Zenici je otvoren peti “produženi boravak” u zeničkim školama. Podsjećamo da su u minule dvije godine otvoreni produženi boravci za djecu koja pohađaju osnovne škole u školama “Vladimir Nazor”, “Mak Dizdar”, “Miroslav Krleža”, “Musa Ćazim Ćatić”, te sada – KŠC “Sveti Pavao”. U ovim prostorijama djeca se odmaraju, rade domaće zadaće sa učiteljima i imaju osiguranu hranu.

– Danas sam posjetio KŠC “Sveti Pavao” i uvjerio se da djeca imaju adekvatne uslove za produženi boravak. Još je nekoliko škola izrazilo interes za ovom aktivnošću i njihove zahtjeve ću razmotriti. Sve što radimo je u interesu naše djece i njihovog kvalitetnog obrazovanja, rekao je za Zenicablog ministar Kozlić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno