Sudske klupe

Optužnica u predmetu „Budimir i dr.“ pada – povučena optužnica u odnosu na Halilović Hidajeta!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Optužnica u predmetu „Budimir i dr.“ pada – povučena optužnica u odnosu na Halilović Hidajeta! – Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, i to tužitelj Bogunić Sanin, pred Općinskim sudom u Sarajevu, povuklo je optužnicu, broj: T09 0 KTPO 63923 14, u predmetu „Živko Budumir i dr.“ u odnosu samo na optuženog Halilović Hidajeta, sina Rasima i majke Rahime r. Huseinović, rođenog 15.05.1956. godine, u mjestu Šerići, općina Zenica.

Naime, Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, dana 15.01.2015. godine, optužilo je predsjednika F BiH Živka Budimira, Barišić Petra, Kulosman Suada, Halilović Hidajeta, Asić Željka i Kulovac Armina za krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. KZ F BiH, krivično djelo „Primanje dara mita ili drugih oblika koristi“ iz člana 380. KZ F BiH i krivično djelo „Protuzakonito posredovanje“ iz člana 382. KZ FBiH, a u vezi pomilovanja osuđenika.

Halilović Hidajet se pod točkom 1 predmetne optužnice teretio, da je „zajedno sa Budimir Živkom i dr., koristeći svoj službeni položaj u institucijama F BiH posredovao da se učini službena radnja, koja se ne bi smjela učiniti, a za počinjenje ovoga krivičnog djela je primljena kakva nagrada ili kakva korist“ – navodi se u optužnici. Međutim, dokaza nema!

Naime, Halilović Hidajet, u vrijeme predsjednika F BiH Živka Budimira, obnašao je dužnost predsjednika Komisije za pomilovanja F BiH. Na ovaj način izvjesno je, da će optužnica u predmetu „Budimir i dr.,“ konačno na Sudu doživjeti svoj fijasko.

Naime, podsjećanja radi, a o čemu smo ranije izvještavali i pisali, Živko Budimir je uhićen 26. travnja 2013. godine teatralnim upadom specijalaca s dugim cijevima u zgradu Predsjedništva BiH u prisutnosti brojnih političkih podobnih naručenih medija. Od početka se naslućivalo, da se radi o montiranom političom procesu. Pretres se tada u Sarajevu obavio u prisutnosti državnog tužitelja Olega Čavke i kantonalnog tužitelja Sanina Bogunića, što je nečuveno, da jedan kantonalni tužitelj poput Sanina Bogunića, asistira Državnom tužitelju, odnosno tužiteljstvu, dok za isto to vrijeme Budimirov Ured u Mostaru pretresa državna tužitelja Diana Kajmaković.

Ništa ne bi bilo neobično, da upravo tada nije u prisutnosti Diane Kajmaković izveden pokušaj podmetanja obilježenog novca koji bi tužiteljstvu bio “krunski dokaz” za Budimirovu “korupciju”. Novac je u hodniku pred inspektorom Jole Galićem brojala Diana Kajmaković. Međutim, nije im sve išlo po “voznom planu” pa je taj groteskni scenarij završio nespretnim ubacivanjem torbice s označenim novcem u kantu za kišobrane u hodniku ispred Budimirova Ureda od strane zbunjeg podmetača i prevaranta Ivana Knezovića. Sve su to snimile nadzorne kamere, a potom emitirala Federalna televizija. Sramotno je, da se na ovakvo podmetanje dokaza Živku Budimiru u Tužiteljstvu BiH na to nitko nije ni osvrtao, nitko iz vlasti nije pozvao na odgovornost odgovorne na takvo montiranje, a o čemu smo ranije pisali.

Po lišenju slobode predsjednika F BiH Živka Budimira, na prijedlog tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke, Sud BiH Živku Budimiru odredio je jednomjesečni pritvor. Ni politički jahači Diana Kajmakvić i Oleg Čavka nastavljaju dalje igrati zadanu im igru, pa su po isteku jednomjesečnog pritvora, zatražili još dva mjeseca zatvora za Živka Budimira. Međutim, preduhitrio ih je Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH, usvojio je apleaciju apelanta Živka Budimira, te apelacijom, broj: AP-1885/13 od 24. 05. 2013. godine osporio je rješenje Suda Bosne i Hercegovine broj S1 2 K 012709 13 Kv od 3. 05. 2013. g i broj S1 2 K 012709 13 Krn3 od 27. 04. 2013. G.

Ustavni sud BiH je tada zaključio da „postoji povreda prava iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 1.c. Europske konvencije, kada je Sud BiH apelantu Živku Budimiru odredio pritvor iako iz osporenih rješenja proizlazi da za to nije bio ispunjen osnovni zakonski uvjet, a to je da postoji osnovana sumnja da je apelant učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, jer se iz obrazloženja osporenih odluka ne može zaključiti da je zadovoljen standard postojanja „osnovane sumnje“ kako je to definirano članom 20. ZKP BiH, niti da postoje „činjenice ili informacije na osnovu kojih će objektivni posmatrač zaključiti da je osoba u pitanju mogla počiniti krivično djelo za koje se tereti“, kako to zahtijevaju standardi člana 5. stav 1. tačka c. Europske konvencije“.

Nakon što je putem Federalne televizije emitovana snimka o skandaloznom podmetanju novca Živku Budimiru, a koji bi Tužiteljstvu BiH bio “krunski dokaz“ za Budimirovu „korupciju“, te nakon riječi Ustavnog suda BiH, Sud Bosne i Hercegovine proglasio se u predmetu „Živko Budimir i dr.“ nenadležnim i cio spis ustupio Općinskom sudu u Sarajevu.

direktno.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno