Sudske klupe

Kelavić optužen da je zapošljavao ljude koji nisu ispunili uslove

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kelavić optužen da je zapošljavao ljude koji nisu ispunili uslove – Opštinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona protiv Marinka Kelavića, bivšeg direktora Službe za zapošljavanje ZDK, zbog zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kelavića optužnica tereti da je 27. februara 2016. godine u Zenici, kao direktor JU Služba za zapošljavanje ZDK, u namjeri da drugom pribavi korist ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavio drugom korist odnosno zaposlio ga na radno mjesto za koje nije ispunjavao uslove.

Prema optužnici, on nije razriješio H.A. s radnog mjesta načelnika Odjeljenja za pravne poslove na koje je bio privremeno raspoređen uz uslov da u roku od jedne godine položi pravosudni ispit, a nakon što taj ispit nije položio u predviđenom vremenu on ga je zaposlio na radno mjesto za koje nije ispunjavao uslove i tako mu pribavio korist.

Osim toga, kako se navodi u optužnici, 30. marta iste godine u Zenici, kao direktor pomenutog preduzeća, iskorištavanjem svog službenog položaja Kelavić je pribavio drugom korist u vidu mirovanja prava iz radnog odnosa za koje nije ispunjavao uslove.

On je, kako je navedeno u optužnici, donio rješenje o mirovanju prava i obaveza kojim je zaposleniku P.A. omogućeno da obavlja funkciju direktora jednog preduzeća na period od četiri godine. Za to vrijeme omogućio mu je da mu miruju prava iz radnog odnosa u Službi za zapošljavanje ZDK.

Na taj način, kako Kelavića tereti optužnica, pribavio mu je korist u vidu mirovanja prava iz radnog odnosa na koje nije imao pravo.

Ljiljana Radić / NN



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno