Sudske klupe

Optužnica protiv vozača i dispečera Zenicatransa

Udes u Nemili - Optužnica protiv vozača i dispečera Zenicatransa
Udes u Nemili - Optužnica protiv vozača i dispečera Zenicatransa
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Optužnica protiv vozača i dispečera Zenicatransa – Kantonalno tužilaštvo Zeničko – dobojskog kantona je podiglo, a sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici potvrdio optužnicu protiv vozača Esada Patkovića (51), te dispečera Kenana Selimovića (44), obojice zaposlenika “Zenicatransa-prevoza putnika” iz Zenice zbog smrti jedne, a teškog povređivanje druge osobe.

U saobraćajnoj nesreći koja se 5. januara oko 20 sati dogodila kod podvožnjaka na isključnoj petlji sa puta M17 u zeničkom naselju Nemila poginula je petogodišnja Ajna Hamzić, a a teško povrijeđena njena majka Amira (34), dok je iz nesreće izašlo nepovrijeđeno njihovo drugo dijete, sin Fadil.

Nnesreća se dogodila kada je njih udario autobus firme “Zenicatrans – prevoz putnika”, (K84-T-360), koji je saobraćao na redovnoj lokalnoj autobusnoj liniji Zenica – Babići – Orahovica, a kojim je upravljao Patković. prilikom skretanja autobus je “proklizavanja”, usljed čega je udario desnim retrovizorom o zid, a onda naglo skrenuo lijevo, te na suprotnoj strani, nakon što se nije uspio zaustaviti, pokosio Hamziće.

Tužilaštvo je osim vozača, koji je odgovoran za vožnju neprilagođenu uvjetima na putu, optužilo i dispečera Selimovića, jer je suprotno Pravilniku o popunjavanju putnog naloga, iako vozač potpisom nije “ovjerio“ tehničku ispravnost autobusa, omogućio da autobus bez provjere sigurnosti i tehničke ispravnosti bude pušten u promet, čime je kao odgovorna osoba izdao nalog za vožnju tehnički neispravnog vozila, čime je izazvao opasnost za život drugih osoba, pri čemu je jedna osoba poginula, a druga teško povrijeđena.

Općinski sud je u cjelosti prihvatio i potvrdio optužnicu, a izjašnjenje optuženih o optužnici je zakazano za 19. novembar. Ukoliko dođe do suđenja, odnosno optuženi negiraju krivnju na izjašnjenju, biće provedeno saslušanje deset svjedoka i šest vještaka, te iznošenje dokaza.

Udes u Nemili – Optužnica protiv vozača i dispečera Zenicatransa



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno