Politika

Šta je usvojeno i o čemu se raspravljalo na 22. sjednici Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na dvadesetdrugoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 21.02.2024. godine razmatrano je sedam tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom utvrdila svoje mišljenje povodom dostavljenog Prednacrta Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. Utvrđeno Mišljenje Skupštine Kantona je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona koje je prihvatila Vlada Kantona, kao i mišljenje skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i zdravstvo. Utvrđena mišljenja čine sastavni dio mišljenja Skupštine Kantona koja će zajedno sa svim primjedbama, prijedlozima i sugestijama zastupnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, iznesene tokom vođenja rasprave, u vidu izvoda iz transkripta sa 22. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, biti dostavljena Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, na dalji postupak, radi nastavka daljih aktivnosti u vezi sa Prednacacrtom ovog Zakona.

U okviru druge tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom utvrdila svoje mišljenje povodom dostavljenog Prednacrta Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Utvrđeno Mišljenje Skupštine Kantona je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona koje je prihvatila Vlada Kantona, kao i mišljenje skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i zdravstvo. Utvrđena mišljenja čine sastavni dio mišljenja Skupštine Kantona koja će biti dostavljena Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, na dalji postupak, radi nastavka daljih aktivnosti u vezi sa Prednacrtom ovog Zakona..

U okviru naredne tri tačke dnevnog reda Skupština je u skraćenom postupku razmatrala i donijela donijela:

  • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu,
  • Zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona,
  • Zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona.

Donesene izmjene i dopune navedenih zakona bilo je potrebno donijeti u skraćenom postupku, a njima se pristupilo nakon provedenih pregovora i postignutih Sporazuma između Vlade Zeničko-dobojskog kantona i reprezentativnog Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH i Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona o visini osnovice za obračun plaće za 2024. godinu, te postignutim dogovorom o povećanju procenta minulog rada po osnovu penzijskog staža.

Skupština je potom donijela Odluku o izmjenama Odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a u okviru posljednje tačke dnevnog reda zastupnici su zaključkom prihvatili Informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona.

Stručna služba Skupštine ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno