Zenica

OMS ZENICA: Zajednička reakcija povodom najnovijih događaja nasilja u kojima su učesnici maloljetnici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sa zabrinutošću smo primili vijesti o vršnjačkom nasilju u zeničkom naselju Perin Han, kao i o seksualnom nasilju koje se dogodilo u središnjem dijelu našega grada.

Svi moramo preuzeti krivicu i odgovornost za ovakve strašne pojave među maloljetnicima, djecom i mladima u našem društvu. Roditelji, obrazovne i odgojne institucije, vjerske zajednice i crkve, ali i šira društvena javnost moraju poduzeti konkretne korake kako bismo eliminirali ovakve pojave i spriječili njihovo širenje u našoj zajednici.

Nasilje nema opravdanja, i vjerske zajednice i crkve osjećaju svojom dužnošću snažno podići svoj glas kada se ovakve situacije dogode, a posebno je važno iskazati spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji ovih strašnih i tužnih događaja.

Roditelje u prvom redu pozivamo da preuzmu Bogom danu obavezu brige spram darovanih života njihove djece. Neće niko drugi odgajati vašu djecu do vas samih, jer kućni odgoj je nezamjenjiv i nenadoknadiv. Moramo znati šta nam djeca gledaju na internetu, moramo pratiti njihovo vrijeme i oblikovati ga čuvajući njihovu slobodu, ali usmjeravajući je u kreativnom smislu i moramo znati ko su im uzori i obrasci.

Obrazovne institucije moraju povratiti svoju odgojnu komponentu. Pedagozi i sociolozi morali bi svoj poziv raditi predanije, jer smo u okolnostima općih moralnih kriza i poljuljanih autoriteta. Političari moraju uticati na zakonodavne procese koji trebaju sankcionirati i preodgojiti počinioce. Policijski organi moraju svojim djelotvornim radom osiguravati sigurnost za svakog građanina naše zajednice. Na koncu, vjerski službenici moraju svoj poziv svjedočiti kao ljudi koji su svjesni bosanskohercegovačke složenosti, stoga svaka riječ i svaka gesta mora biti odmjerena u cilju jačanja stabilnosti, sigurnosti i mira u našoj zemlji. Moramo se boriti protiv zloupotrebe religijskih pojmova, simbola, i obreda, i moramo biti najbolji primjeri našoj djeci i mladima. Samo tako ćemo biti autentični svjedoci svoga duhovnog poziva među našim narodom.

Jednom riječju, pozivamo svakoga pojedinca – preuzmite odgovornost! Najveća vrijednost koju imamo u društvu su ljudski životi, ne smijemo o tome govoriti samo kada se suočimo s teškim oblicima nasilja ili gubitaka života. Svaki pojedinac je važan i nezamjenjiv.

Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici

Predstavnici tradicionalnih vjerskih zajednice i Crkava grada Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno