Rekreacija

Održane 13. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održane 13. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize ZDK – Na Atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici, u organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, održane su 13. Kantonalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP) ZDK.

Takmičarima se obratio predsjednik Upravnog odbora Udruženja PODP Zenica, Harun Aliefendić, a igre je otvorila najmlađa članica Udruženja PODP iz Zenice.

Prije samog takmičenja podijeljene su brošure o značaju invalidskog sporta u samoj rehabilitaciji i inkluziji osoba sa invaliditetom.

Postignuti su zapaženi rezultati, te jedan od ciljeva koji ima zadatak da promoviše invalidski sport.

Istaknut ćemo neke pojedinačne pobjednike, prve među jednakim, po disciplinama.

Takmičenje se odvijalo u atletskom višeboju (disk, koplje, kugla, čunj), trkama u mehaničkim invalidskim kolicima na 100, 200 m, te šahu, uz učešće takmičara iz pet općina i gradova kantona, Žepča, Zavidovića, Doboj juga, Vareša i Zenice, po veoma toplom i sparnom vremenu.

– Postignuti su zavidni rezultati, a zasluga pripada višestrukim prvacima u tim disciplinama i najboljim sportistima i sportistkinjama u invalidskom sportu u više navrata.

U kategoriji trka ističemo dvostrukog pobjednika Jukić Marinka- Žepče kategorija T-55, te Skender Elvira Zenica T-52, uz postignuti najbolji rezultat Jukić Marinka na 100 metara u ovoj godini u navedenoj kategoriji. Spomenut ćemo i naše prvakinje Samiru Džidić- Zenica kategorija F-51, čunj, disk, Batarilo Emiliju- Zenica F-55 i Topalović Sefiju -Zenica F-53 i Slišković Ljilja- Žepče F-54 višeboj.

U muškoj konkurenciji u višeboju i ove godine je nastavio je dominaciju Edib Skulić u kategoriji F-53 Doboj jug, te Tahir Mandžuka- Zenica u kategoriji F-52.

Pobjednik u šahu ja dugogodišnji šampion Bajramović Halid- Zenica, a drugo i treće mjesto osvojili su Hukić Ibrahim i Ejub Mešić, javio nam je Harun Aliefendić.
Osobe s invaliditetom preko ovih igara uključuju se u aktivan život i pokazuju da baveći se sportom mogu da normalno žive. Značaj igara i njihova, već tradicija, su podstrek da osobe sa invaliditetom napokon dobiju nepohodnu podršku sa svih nivoa vlasti u zakonskim okvirima.

-Svečanost podjele medalja i diploma učesnicima, uz osvježenje i zakusku, realizovana je u jednom od Disability friendly objekata, Multiplex Ekran. Znakovito je da nastavljamo sa tradicijom, uz nikakvu podršku gradskih vlasti u 2017., te ove godine i Doma zdravlja Zenica koji su istaknuli da moraju naplatiti svoju uslugu. Toliko o kvalitetnoj podršci svih nivoa, ali i bez nje ćemo nastaviti i pokazati da smo sastavni dio društvene zajednice #ZenicaGrad, ali ne u promotivne svrhe-, kaže na kraju Aliefendić.

Održavanja sportskih igara i ove godine pratili su RTV Zenica i portal ZENICABLOG, što daje i kvalitet promociji invalidskog sporta.

E.Imamović
Foto galerija E.Imamović /Udruženje PODP (5x)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno