Zenica

Održana Tucijada: Pobjednik Stipe Mandić

Održana tradicionalna „Tucijada“ – Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, podružnica Zenica, organizovalo je danas tradicionalnu 7. uskrsnu „Tucijadu“, takmičenje povodom najvećeg katoličkog praznika Uskrsa.
Takmičenje je održano u prostorijama Hrvatskog doma „Kralj Tomislav“, a učešće je uzelo 12 takmičarskih parova. Inače, cilj takmičenja je pronaći učesnika sa najtvrđim uskršnjim jajetom, odnosno ljuskom.

Slavko Kelava, predsjednik Organizacionog odbora ove tradicionalne manifestacije, rekao je kako je ovo manifestacija u kojoj učestvuje pet zeničkih župa, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ovogodišnji pobjednik je Stipe Mandić, inače dugogodišnji aktivista i čovjek koji, iako invalid, odvaja dosta vremena za ove aktivnosti. Iduće godine očekujemo i više prijava i više takmičara – rekao je Kelava.

Takmičenje je organizovano u tri kategorije. U prvoj kategoriji tucalo se šest jaja, u drugoj četiri, dok je u trećoj tucano onoliko koliko je ostalo. Onaj koji je imao više jaja na kraju, koja nisu razbijena, je i pobjednik.
– Što se pravila tiče, postoje neka pisana pravila, ali se moramo držati i nepisanih pravila, a to je da učestvuje što više ljudi. Što se nekih tehničkih aspekata tiče, propozicije kažu neobojena jaja, ali su dopuštena jaja obojena u lučini i prirodnim bojama. Propisi kažu da pobjednik na kraju mora da pred svima razbije jaje, pred svim takmičarima, komisijom, kako bi se dokazalo da to nije jaje koje ima neke druge osobine – rekao je Kelava.

Takmičenje je organizovano u sklopu obilježavanja Uskrsnih dana u Zenici, uz Festival prirodnih rakija i likera, a sljedeće sedmice bit će organizovan i tradicionalni međunarodni šahovski turnir.

Pobjednik ovogodišnje „Tucijade“ Stipe Mandić rekao je da je sretan zbog pobjede. On je osvojio novčanu nagradu od 50 KM te diplomu o pobjedi.

– Fenomenalno se osjećam i hvala organizatorima na ovom događaju. Drago mi je zbog svih i zbog druženja. Što se tiče recepta za pobjedničko jaje, tu nema ništa posebno – rekao je Mandić dodavši u šali kako ipak ne smije otkriti recept za dobro jaje.

Anadolu Agency (AA)

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem