Kultura

Održana konferencija za medije u Banjoj Luci povodom Noći teatra za BiH

Tradicionalno Evropska manifestacija Noć teatra – Noć teatra za BiH se održava u trećoj suboti mjeseca novembra, što je ove godine 18. novembra u 8 evropskih zemalja. U Bosni i Hercegovini, Noć teatra 2017. okuplja 24 učesnika iz 13 gradova sa ukupno 34 programska sadržaja.

Na banjalučkoj konferenciji za medije, koja je održana danas u Narodnom pozorištu Republike Srpske, govorili su: producent Narodnog pozorišta RS Aleksandar Matrak, Dejan Andrić iz Nevid teatra, koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović i izvršni producent Noći teatra za BiH Denis Krdžalić.

Producent Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Matrak je istakao čast povodom već dugogodišnje saradnje sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, koje koordinira Noći teatra za BiH, te je najavio izvođenje predstave N. Romčevića, u režiji N. Pejakovića „Otac i sin (Dječja posla)“, koja će biti odigrana u 20 sati u Narodnom pozorištu RS.

Koordinatorica Noći teatra za BiH Merima Handanović je izjavila na konferenciji za medije kako ove godine se obilježava i deseta godišnjica obilježavanja Evropske manifestacije Noć teatra, a osma godišnjica obilježavanja Noći teatra za BiH. Sama ideja o Noći teatra je krenula od Ellenore Rossi 2007. godine. Ove godine se Noć teatra održava uz uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnostu Sarajevo, te uz pomoć Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice. Handanović je, također, istakla da je cilj Noći teatra da zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, zadržavamo naše posjetioce i širimo krugove naše publike.

Izvršni producent Noći teatra za BiH je istakao da se ove godine godine prijavilo 24 učesnika iz 13 gradova, sa 34 programa. Noć teatra se održava u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, Srebreniku, Travniku, Kaknju, Zenici, Mostaru, Laktašima, Prijedoru, Brčkom i Konjicu. Također, Krdžalić je naglasio kako ove godine učestvuje 7 profesionalnih teatarskih kuća, te amaterska pozorišta, centri za kulturu, nevladine organizacije, škole, ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, fakulteti i akademije, te festivali. Programski sadržaj obuhvata 16 predstava, 6 radionica za djecu i odrasle, 5 online dokumentarnih izložbi, foto shootinge, služanje radijskih drama, projekcije filmova, prigodan muzički i koncertni program.

Dejan Andrić iz Nevid teatra Banja Luka je istakao osmogodišnju saradnju sa Noći teatra za BiH, te je najavio dva programa. Prvi program je Art poezija 6: „Bukowski – 33 u komadu“, koja će imati samo jedno izvođenje u Caffe baru „Eklektik“ sa početkom u 20.13 sati. Drugi program Nevid teatra će se održati na istom mjestu, ali u 21.33 sati i radi se o Jazz večeri sa Albertom Savićem.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem