Zenica

Održan tradicionalni Božićni prijem u Sokolskom domu u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan tradicionalni Božićni prijem u Sokolskom domu u Zenici – Povodom pravoslavnog Božića u Sokolskom domu u Zenici, juče 08.01. održan je tradicinalni Božićni prijem. Organizatori su bili pravoslavna crkvena opština Zenica i Srpsko pravoslavno – prosvjetno društvo „Prosvjeta“.

Bila je to prilika za lijepo druženje brojnih okupljenih u prazničkoj atmosferi, među kojima su bili predstavnici i drugih religija na prostoru Grada Zenice, koji su takođe ukazali na potrebu za međureligijskom saradnjom.

Na prijemu su se čule poruke mira, tolerancije i ljubavi, a jerej Marko Maleš, paroh zenički i starješina pravoslavnog Hrama „Rođenje Presvete Bogorodice“ u Zenici, je pored, ostalog kazao:

Ovogodišnji, 24. Božićni prijem prilika je da se ponovo sretnemo sa svojim saradnicama i prijateljima, odnosno sa svim ljudima dobre volje iz Zenice i šire i da razmijenimo ne samo informacije, nego i čestitke za Novu godinu i sa njima podijelima radost Božića,- objavili su na Zenicainfo.ba.

Među brojnim gostima bili su predstavnici i drugih religija na prostoru Grada Zenice, koji su takođe ukazali na potrebu za međureligijskom saradnjom. Izaslanik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica bio je Sumedin ef. Kobilica, a bio je prisutan i fra Marko Kepić, koji su istakli da blagdani predstavljaju posebnu čar i radost, koju treba podjeliti sa predstavnicima drugih religija i da se pokaže međureligijska saradnja i dijalog. Prijemi imaju posebnu vrijednost, jer se ljudi direktno susreću i razgovaraju, što je pomalo i zapostavljeno u današnjem svijetu savremenih tehnologija, kazali su predstavnici drugih religija,Sumedin ef. Kobilica i fra Marko Kepić.

Da podsjetimo i na preostale aktivnosti vezane za proslavu pravoslavmog Božića u Zenici:

Srijeda 09.januara, jutarnom molitvom na dan Svetog Stefana, završio se vjerski dio obilježavanja Božića.

Za subotu 12.januara na programu je 22.tradicionalni Božićni šahovski turnir u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ i SGV- pokret za ravnopravnost, koji će se održati u Šahovskom domu Zenica u 10,30 sati.

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno