Ostali sportovi

Održan kongres ABAF

Održan kongres ABAF
Održan kongres ABAF
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan kongres ABAF- Atletska Federacija Izraela, koja je od prošle godine punopravni član ABAF (Asocijacije Balkanskih Atletskih Federacija), bila je 19.-20. septembra ove godine domaćin redovnog Kongresa ABAF, na kojem su učestvovali predstavnici 14 od ukupno 15 zemalja članica ove asocijacije.

Uz delegate, Kongresu u Tel Avivu su prisustvovali i specijalni gosti Sebastian Coe, predsjednik i Sergey Bubka, prvi potpredsjednik IAAF.
U Izvještaju o aktivnostima ABAF u posljednjih godinu dana, predsjednik Dobromir Karamarinov je sa velikim zadovoljstvom istakao da je u tom periodu uspješno održano osam od devet planiranih balkanskih prvenstava. Jedino prvenstvo, koje nije održano u planiranom terminu je ono u krosu, koje je odgođeno zbog poplava i koje će se održati 5. novembra ove godine u Ćupriji. Kao dokaz napredovanja atletike u zemljama članicama ABAF, Karamarinov je naveo da su atletičari i atletičarke iz ovih zemalja ove godine osvojili do sada najveći broj medalja na evropskim prvenstvima odnosno olimpijskim igrama, 25 u Amsterdamu i sedam u Riju.

Na ovom Kongresu usvojene su dopunjene Propozicije za balkanska prvenstva i Kalendar ABAF za 2017. godinu, te procedure za nominaciju i kriteriji za izbor najboljih atletičara Balkana. Novina u Kalendaru je uvođenje Balkanskog dvoranskog prvenstva za juniore/ke, koje će se po prvi put održati naredne godine u Istanbulu.

Drugog dana održan je workshop za delegate Kongresa na kojem je pažnja posvećena upravljanju atletskim federacijama. Veliku pažnju prisutnih izazvao je Sebastian Coe, predsjednik IAAF, koji je u nadahnutom izlaganju upoznao prisutne sa planiranim reformama u strukturi, načinu i metodama rukovođenja IAAF, a koje bi trebale da vrate vjerodostojnost krovnoj svjetskoj atletskoj asocijaciji i omoguće da se u budućnosti njome upravlja maksimalno efikasno i u potpunosti transparentno.

Platforma „Vrijeme za promjene“ u kojoj su sadržani konkretni prijedlozi navedenih reformi biće u naredna dva mjeseca predmet razmatranja u svim kontinentalnim asocijacijama i nacionalnim federacijama. Predložene reforme, u koje će se ugraditi svi prijedlozi i sugestije za koje se ocijeni da ih mogu unaprijediti, biće ugrađene u Statut i druga dokumenta, koji bi trebali biti usvojeni na Vanrednom Kongresu IAAF, koji će se održati 3. decembra ove godine u Monaku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno