Naše

Odgovor ViK-a Zeničaninu: Tokom gradnje GGM-a ugrađene su nekvalitetne i problematične PEHD cijevi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije nekoliko dana objavili smo NA OVOM LINKU Javni upit našeg sugrađanina o “intervencijama”  na novom asfaltu na Mokušnicama, te zatražili odgovor od nadležnih iz “Vodovoda i kanalizacije” Zenica. kao i do sada, susretljivi menadžment ove kompanije odgovorio je na upit i odgovor prenosimo u nastavku:

-Tačno je da se na pomenutoj lokaciji u proteklom periodu dogodilo nekoliko kvarova, koje je uzrokovalo pucanje nekvalitetnih PEHD vodovodnih cijevi. Problematične vodovodne cijevi su nabavljene prilikom izgradnje GGM-a, a samu nabavku je izvršio Grad Zenica a ne JP ViK d.o.o. Zenica. To znači da preduzeće uopšte nije učestvovalo u nabavci nekvalitetnih cijevi, nego je tada samo izvršilo njihovu montažu.

Kao upravitelj gradske vodovodne mreže, JP ViK d.o.o. Zenica sada sa sigurnošću može konstatovati, da su sve PEHD vodovodne cijevi, koje je Grad Zenica svojevremeno nabavio prilikom izgradnje GGM-a, izuzetno nekvalitetne te da ove, relativno nove cijevi, pucaju pri pritiscima, koji su znatno ispod deklarisanih vrijednosti. Naime, prilikom izgradnje GGM-a, Grad Zenica je nabavio i PEHD cijevi koje su ugrađene i u ulicama: Aska Borića, Zacarina, Fakultetska, Zmaja od Bosne, Goraždanska i na vezi ulica Goraždanska – Sarajevska, a veliki broj pucanja ovih cijevi u nabrojanim ulicama, nažalost potvrđuje navedeno.

Brzo otklanjanje kvarova tj. smanjenje gubitaka je jedan od osnovnih uslova za obezbjeđivanje dovoljnih količina pitke vode i urednog vodosnabdijevanja, te skladno tome preduzeće mora vršiti takve zahvate. Nakon sanacije kvarova, JP ViK d.o.o. Zenica odmah izdaje narudžbenicu izabranom izvođaču da asfaltirane površine vrati u prvobitno stanje, pri čemu ne može u potpunosti uticati na brzinu izvođenja asfaltiranja.

Što se tiče informisanja javnosti, JP ViK d.o.o. Zenica o svim planiranim radovima i prekidima u vodosnabdijevanju svakodnevno obavještava potrošače  kroz redovnu servisnu informaciju putem web stranice preduzeća, društvenih mreža, digitalnih kanala gradske uprave itd. Obavijesti o prekidima u vodosnabdijevanju sadrže sve osnovne informacije: adresu, razlog, kao i očekivano trajanje prekida u vodosnabdijevanju. Istovremeno, potrošači se o planiranim radovima informišu i putem pismenih obavještenja koja postavljamo na ulazu u stambene zgrade.

Nakon sanacije kvarova i ponovnog puštanja vode može doći do kratkotrajne pojave mutne vode ali nam nije  poznato da mutnoća može da traje satima. Pozivamo potrošače da se jave, ukoliko nakon radova duže vrijeme imaju mutniju vodu, a JP ViK d.o.o. Zenica će u tom slučaju odmah na licu mjesta izvršiti uvid i sve neophodne provjere kako bi se ta pojava ispitala i otklonila. VIK Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno