Politika

Odgovor gradonačelnika na pismo Zeničanke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odgovor gradonačelnika na pismo Zeničanke – Nakon što smo dobili Pismo sugrađanke Ajle Fejzić Herceg zatražili smo odgovor Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, te Gradske uprave. Odgovor JU smo objavili u sklopu pisma, a danas nam je proslijeđen i odgovor gradonačelnika Zenice… Izvorni članak i optužbe Zeničanke pogledajte OVDJE

Kao gradonačelnik Zenice zatečen sam sadržajem ali ne i iznenađen žestinom govora koji se koristi u pismu izvjesne Ajle Fejzić Herceg upućene sredstvima informisanja.

Nemam namjeru javno se dopisivati sa gospođom koja je u svome dopisu, za kojeg sumnjam da je naručen ili čak i pisan od članova stranke koja je 25 godina služila kao biro za zapošljavanje svojih kadrova, sama dala odgovor zbog čega joj nije zasnovala volonterski angažman u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje. Gospođa Fejzić – Herceg u dopisu kaže, da je dobila poziv za volontiranje iz Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, čija je direktorica, gospođa Jasmina Gasal medijima priznala, da je volontere kontaktirala ali ne i primila na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Volonteri, njih šest primljeni su isključivo od strane direktorice Gasal i njene pomoćnice, bivše direktorice Edine Hodžić.

Obzirom da direktorica prethodno nije tražila saglasnost Gradske uprave, što je bila dužna uraditi, kao i na sam način izbora volontera, te jezik kojeg u dopisu koristi Ajla Fejzić Herceg, sumnjam da se radi o novom političkom spinovanju.

Koristim ovu priliku, da sve građane Zenice podsjetim, da sam nakon preuzimanja časne dužnosti gradonačelnika Zenice, a imajući u vidu zloupotrebe ranije vlasti i njeno stranačko zapošljavanje, izdao Preporuku o transparentnosti i socijalnom aspektu zapošljavanja. Ista se odnosi na Gradsku upravu i sve javne ustanove i preduzeća čiji je osnivač Grad Zenica. Nakon saznanja da je uprava Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, bez saglasnosti Gradske uprave namjeravala primiti volontere, 06. septembra 2017. godine potpisao sam i direktorima javnih ustanova i preduzeća uputio Urgenciju u vezi s primjenom Preporuka o transparentnosti i socijalnom aspektu zapošljavanja.

Direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje postupajući po toj urgenciji dobila je upute da raspiše javni poziv na koje se mogu prijaviti već kontaktirani volonteri, što je jedina zakonom ispravna procedura. U tom slučaju i gospođa Fejzić Herceg koja u dopisima medijima iznijela niz neistina i koristila se jezikom svojstvenom političkoj opciji koja je “u slobodnom padu”, imala bi prioritet jer u članku II moje Preporuke, upravo stoji da prednost pri zapošljavanju imaju kandidati iz reda porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i oni koji žive u porodici bez prihoda.

Ako je željela, a očito je u dopisu medijima sakrila istinu, onda je trebala kontaktirati Organizaciju porodica šehida i poginulih boraca Zenica gdje bi dobila pravu istinu o tome koliko gradonačelnik Fuad Kasumović vodi brigu o djeci šehida i poginulih boraca.

Na preporuku rukovodstva ove Organizacije,nedavno je na raspisani konkurs za volontiranje u Gradskoj upravi i javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Zenica primljeno šestoro djece šehida i poginulih boraca. Od 40-tak angažovanih volontera, zaposleno je njih 11 iz porodica šehida i poginulih boraca! Osim toga, sa spiska lica iz socijalno ugroženih porodica kojeg su u Gradsku upravu Zenica dostavili predsjednici svih mjesnih zajednica, u proteklom periodu u društveno odgovornim privatnim preduzećima zaposleno je još desetak djece šehida i poginulih boraca.

Urgencija direktorima javnih u. i p.

Preporuka javnim preduzecima

Preporuka javnim ustanovamaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno