Politika

Nezavisna Lista Mladih ZDK pita gospodina dr. Rasima Skomorca: na koji način se izračunava KOEFICIJENT plata za uposlenike Kantonalne bolnice Zenica?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nezavisna Lista Mladih ZDK pita gospodina dr. Rasima Skomorca: na koji način se izračunava KOEFICIJENT plata za uposlenike Kantonalne bolnice Zenica? – Na osnovu pritužbi i sumnji, koje iskazuju zaposlenici KBZ, Nezavisna lista mladih ZDK želi ukazati na moguće neregularnosti u utvrđivanju visine plata u ovoj ustanovi. Uposlenici upozoravaju da menadžment Bolnice, na čelu sa doktorom Skomorcem, otvoreno krši propise, svojevoljno povećavajući i smanjujući koeficijente na osnovu kojih se vrši obračun plata.

Nakon što je u avgustu uputila otvoreno pismo menadžmentu Kantonalne bolnice, osvrnuvši se na teško stanje u toj ustanovi i odlazak mladog školovanog kadra, Nezavisna lista mladih ZDK dobila je ogroman broj poruka uposlenika KBZ, u kojima se navodi da menadžment KBZ, na čelu sa dr Rasimom Skomorcem, ponovo krši Pravilnik o radu Bolnice, u vezi sa određivanjem koficijenata za obračun plata uposlenih.

Radnici KBZ tvrde kako je najnoviji potez menadžmenta uvođenje nove sistematizacije, kojom je koeficijent za obračun plata sa 1,10 smanjen na 1,05, iako zaposleni u zeničkoj bolnici već odavno imaju najniže plate među radnicima bolničkih ustanova u Federaciji BiH. (kome je ovaj koeficijent određen, ovisno o radnom mjestu i struci, svi imaju različite koeficijente)

Oni tvrde da su im ugovori, koji teku od šestog mjesececa, na potpisivanje predani prije par dana, čime je uprava Bolnice namjerno spriječila da se koristi žalbeni rok. Zbog toga se nameće pitanje: da li će oni uposlenici koji takav ugovor ne potpišu da dobiti otkaz?

Isto tako, veliki broj novouposlenih dobija veći koficijent od starih uposlenika. Uposlenici tvrde da se u tom pogledu svjesno krši Pravilnik o radu, te da se prilikom određivanja visine plata ne vodi računa o obrazovanju, već o nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti.

Otvoreno pitamo menadžment Bolnice i gospodina, dr Skomorca: da li su ovi navodi uposlenika tačni i po kojim se parametrima koeficijent povećava, odnosno smanjuje?

Ukoliko menadžment Kantonalne bolnice krši Poslovnik o radu i umjesto obrazovanih i sposobnih nagrađuje podobne i stranačke kadrove, taj menadžment, na čelu dr Skomorcem, mora dati ostavku, a u istragu se moraju uključiti nadležni organi, kako bi se ispitali navodi uposlenika, poručuju iz Nezavisne liste mladih ZDK.

Nadamo se da će menadžment KBZ, na čelu s gospodinom dr Rasimom Skomorcem, u što skorijem vremenu informisati javnost o trenutnom stanju u KBZ, jer s obzirom na trenutno stanje, KBZ djeluje kao privatna, a ne kantonalna bolnica, čiji se rad finansira iz kantonalnog budžeta.

NLM ZDK ponovo poziva menadžment Bolnice da se oglasi i informiše javnost o stanju u ovoj ustanovi, dodaju iz Nezavisne liste mladih ZDK.

Nezavisna lista mladih ZDK također ima informacije o sve većem broju tužbi protiv uprave Kantonalne bolnice u vezi sa nepoštivanjem prava radnika. Depotski odnos menadžmenta prema uposlenicima samo doprinosi srazu ove bolničke ustanove, koja deklarativno teži ka statusu kliničkog centra, a praktično ne čini ništa kako bi unaprijedila uslove rada i položaj svojih uposlenika, već radi u službi uskostranačkih i interesa pojedinaca.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno