Zenica

Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekat „Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini“ implementira italijansko udruženje RE.TE u saradnji sa institucionalnim partnerima i nevladinim sektorom Institucionalni partneri sa područja Zeničko – Dobojskog kantona su: Ministarstvo zdravstva Zeničko – Dobojskog kantona, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko – Dobojskog kantona i partnerska nevladina organizacije: Think Pink – Zajedno smo jedno i 10 ženskih organizacija koje se bave zdravljem žena.

Skrining program za karcinom dojke je jedina metoda ranog otkrivanja bolesti, u fazi kada je uspješnost liječenja veoma velika. Skrining program je namijenjen zdravim ženama, odnosno ženama koje nemaju simptome bolesti, a sam pregled se vrši kako bi se očuvalo zdravlje žena i karcinom otkrio na vrijeme, te u konačnici povećala stopa preživljavanja osoba oboljelih od karcinoma dojke.Kao rezultat projekta jeste pokretanje Skrining programa za karcinom dojke u Zeničko – Dobojskom kantonu.

Skrining program je zvanično počeo 04.02.2022. u Zeničko – Dobojskom kantonu,. Mi kao udruženje koje se bavi pitanjima ženskog zdravlja se zalažemo za uvođenje skrining programa u cijeloj Bosni i Hercegovini, te smo veoma sretne i zadovoljne što je u našem kantonu pokrenut skrining program, koji je u skladu sa Europskim smjernicama i preporukama.

U ovoj fazi, žene u životnoj dobi od 50 do 69 godina će po fazama dobiti na kućnu adresu zvanično Pozivno pismo od Zavoda zdravstvenog osiguranja u kojem se nalaze sve informacije o programu, kao i terminu i datumu pregleda.

Za svaku ženu je veoma važno da kada žena dobije poziv, da se odazove na taj poziv i uradi mamografski pregled. I ako je pregled dobrovoljan, veoma je važno da žene iskoriste priliku, urade mamografski pregled i učine dobru stvar za sebe i svoje zdravlje.

Predsjednica U.G Život Dijana Jerković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno