Posuđeno

Od brojnih idejnih projekata Zeničani dobili stambene zgrade i početak radova na zatvorenom bazenu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani Zenice u proteklih 20 godina vidjeli su mnoge idejne projekte. Neki od njih su realizirani u veoma kratkom roku, a neki od njih će sigurno ostati samo na papiru. Međutim, umjesto kapitalnih projekata građanima se serviraju samo stambene zgrade.

Prije nekoliko godina građanima Zenice servirani su brojni idejni projekti, od futurističke poslovne zone Zenica-jug kakva nije viđena ni u Dubaiju pa do zgrade Gradske vijećnice, koja zamalo nije napravljena na drugoj lokaciji kao adaptacija već postojeće zgrade.

Radi se o hotelu Rudar kojeg je Grad Zenica htio kupiti i izvršiti prenamjenu te od nje napraviti Gradsku upravu iako je za idejno rješenje Gradske vijećnice izdvojeno desetine hiljada KM na međunarodnom pozivu prije skoro šest godina.

Među idejnim projektima i rješenjima bili su, podsjetićemo se, 2020. godine i projekt izgradnje trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa na poslovnoj zoni “Zenica-jug”, a kojeg su predstavnicima gradske vlasti na čelu s Fuadom Kasumovićem i javnosti prezentirali predstavnici arapske kompanije “Rasiyat”.

Godinu dana ranije, tačnije 2019. godine izabrano je idejno rješenje za Centralni trg o kojem se do danas nije nešto previše ni pričalo, a za pobjednički rad je izdvojeno 25.000 KM.

Za sve ove godine građani Zenice su dobili kapitalni projekt u vidu Toplane koja je riješila sistem grijanja, ali koji trenutno ovisi o ArcelorMittalu čiji je i većinski vlasnik, a za projekt izgradnje zatvorenog bazena Zenici je zbog svađe SDP-a sa Kasumovićem, uskraćeno je više miliona KM s nivoa Federacije BiH i za ovaj projekt.

Ohrabruje činjenica da je Kasumović poručio da će bazen ipak biti napravljen, a građani će imati priliku u narednim godinama vidjeti kada će biti napravljen i s kojim sredstvima. Vlada kantona je jedina izdvojila novac za ova projekt i to jedan milion KM, Vlada FBiH skromnih 50.000 KM, dok nije poznato hoće li u narednoj budžetskoj godini biti izdvojen određeni iznos za nastavak projekta.

I ranija gradska vlast na čelu s rahmetli Husejinom Smajlovićem planirala je brojne projekte. Mnogi od njih su istina i realizirani te je izgradnjom Gradske arene Husejin Smajlović, muzeja, rekonstrukcije i izgradnje Hotela te Glavne gradske magistrale i brojnih drugih projekata izgled Zenice itekako promijenjen. Ali, Bilino Polje je ostalo isto.

U nekoliko navrata građani Zenice imali su priliku gledati projekte budućeg izgleda stadiona Bilino Polje s nadograđenim i pokrivenim tribinama s kapacitetom od 30.000 sjedećih mjesta.

Danas građani Zenice svjedoče pojavi novih stambenih zgrada i privatnih poslovnih centara.

Dok drugi gradovi i općine, bar veće, u tom pogledu prave balans, pa osim zgrada građanima poklanjaju centralne trgove, kvalitetnu putnu komunikaciju i modernizaciju iste kako je to slučaj u Sarajevu, građani grada čelika se nadaju da će s obzirom na sve navedene idejne projekte bar u skorije vrijeme zaplivati u zatvorenom bazenu za što je sigurno potrebna podrška i kantonalne i federalne vlasti.

S obzirom da je izborna godina pred građanima BiH sigurno će u narednim mjesecima biti još gradova i općina s idejnim projektima, kapitalnim projektima, polaganjima kamena temeljca za projekte koji nikada neće biti završeni i što sve ne.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno