Info

Obilježen Dan otpora fašizmu Općine Tešanj: Treba da budemo ponosni na Armiju RBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obilježen Dan otpora fašizmu Općine Tešanj: Treba da budemo ponosni na Armiju RBiH – Nizom prigodnih sadržaja obilježen je “4. april – Dan otpora fašizmu općine Tešanj”. Na taj je dan, 1992. godine, Općinsko vijeće Tešanj proglasilo vanredno stanje te preuzelo nadzor i upravljanje nad sistemom Teritorijalne odbrane, što je bio početak organizovanog otpora na području te općine.

Manifestaciju je uveličao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji se obratio učesnicima okruglog stola o temi “Značaj Oružanih snaga u odbrani RBiH kao članice Ujedinjenih naroda”.

“Mi treba da budemo ponosni na Armiju Republike BiH. Da nije bilo Armije RBiH danas ne bi bilo ni BiH. To je potpuno jasna stvar. Naša odbrambeno-oslobodilačka borba je bila časna. BiH i borcima BiH potrebna je samo istina i pravda. Ovo što danas možemo da vidimo od bh. pravosuđa, možemo ocijeniti kao uticaj retrogradnih snaga na pravosuđe da se stvari relativiziraju, da se krivica izjednači. To nikada neće moći proći. Pozivam sve članove bh. društva, sve ljude koji vole ovu zemlju, da se suprotstave nasrtajima da se zamijene teze, da se izjednače agresor i žrtva. Nismo bili svi isti”, poručio je Džaferović.

Dodao je kako su na prostorima dokle je iole dopirala legalna vlast RBiH poštovana i štićena prava svih građana.

“Očuvani su kulturni, historijski i vjerski objekti svih. Tamo gdje su bile vlasti koje su napadale BiH, svega toga nema. Gradovi su porušeni, naselja popaljena, stanovnici protjerani i poubijani u skladu sa nastojanjima i željama onih koji su napadali BiH. Nismo bili isti”, naglasio je Džaferović, dodavši kako zbog toga Armija RBiH i legalna vlast nose ogroman moralni kapital iz rata i neće dozvoliti nikome da taj kapital oduzme.

Potom su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast na spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Uime Vlade Zeničko-dobojskog kantona cvijeće su položili premijer Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Upriličen je i sastanak u kabinetu načelnika Općine Tešanj Suada Huskića, kao i otvaranje postavke “Domovina u srcu” Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno