Info

U Beogradu potpisan sporazum: Od 1. jula niže cene rominga u regiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Beogradu potpisan sporazum: Od 1. jula niže cene rominga u regiji – Prema sporazumu, roming bi trebalo potpuno da bude ukinut u zemljama Zapadnog Balkana od 1. jula 2021. godine

Regionalni sporazum o romingu koji omogućava niže cene rominga od 1. jula potpisan je danas na drugom Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana koji se održava u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

U prvoj fazi, od 1. jula, cene rominga će biti niže za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine, roming bi trebalo da bude ukinut u zemljama Zapadnog Balkana.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za 85 odsto, jer Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Na otvaranju Samita, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da je za Srbiju bila teška odluka da u vreme taksi koje je uvela Priština potpisuje novi regionalni sporazum.

“Uprkos svim izazovima, nerazumevanjima, različitim prioritetima i shvatanjima, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju i saradnji”, kazala je Brnabić.

Ona je ocenila i da budućnost regiona, najpre mladih ljudi na ovim prostorima, zavisi od toga da se “upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama donose odluke da se stabilnost regiona dalje gradi, a ne urušava”.

Potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu dokaz je da u regionu postoji jaka politička volja za digitalnu transformaciju celog Zapadnog Balkana, poručila je danas evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Mariya Gabriel.

“Da budem potpuno jasna, ovo je vaš, a ne naš sporazum. Ovo potpisivanje je dokaz jake političke volje da se ostvari odvažna regionalna digitalna transformacija. To je jak signal za regionalnu saradnju i evropsku perspektivu”, navela je.

Da je regionalni sporazum o romingu jasan znak političke volje i posvećenosti svih lidera regionalnoj saradnji, ocenila je predsednica Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Ona je objasnila da uspešna primena sporazuma podrazumeva i to da će građani regiona imati fer i jednak tretman.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhao kazao je da Beograd potpisivanjem Sporazuma o romingu u regionu pokazuje liderstvo i političku odlučnost da sarađjuje i napreduje.

Podsetio je da slične sporazume već imaju pojedine zemlje istočne i zapadne Afrike, a da takve inicijative postoje i u Aziji i u Karipskom regionu.

Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana održava se danas i sutra u Beogradu, uz učešće oko 3.000 učesnika iz 30 država regiona, Evrope i sveta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno