Zenica

Novosti iz OŠ “Enver Čolaković” Janjići

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

OŠ „ENVER ČOLAKOVIĆ“  U NOVOM RUHU

Osnovna škola „Enver Čolaković“ donedavno i nije spadala u red najrazvijenijih škola u ZDK-u, ali u posljednje vrijeme, ona dobija potpuno novo lice koje napokon može da izmami osmijeh onima zbog kojih i postoji. OŠ „Enver Čolaković“ obuhvata centralnu školu u Janjićima i dvije područne škole u Gnusima i Lašvi, te kao takva svake godine upisuje veliki broj novih učenika kojima osim neophodnog znanja treba obezbijediti i elementarne uslove školavanja. Kako nije sve tako sivo dokazuje direktorica škole Meliha Babić, koja se trudi da ova škola bude na nivou gradskih, ali i svih drugih škola u Bosni i Hercegovini. Nakon što je škola dobila donaciju u sklopu Programa za oporavak od poplava koji finansira EU, sada je dobila i novi krov, šest računara sa pratećom opremom, četiri UPS baterije, telefax, osam kancelarijskih stolica i kancelarijski pribor. Ovaj put donacija je stigla iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, na čelu sa tadašnjim ministrom Mirkom Trifunovićem, koji je prepoznao djecu kao budućnost u koju trebamo i moramo ulagati. „Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u našu djecu ali i temelj svakog normalnog društva. Naša škola je uvijek imala intelektualnu ljepotu, ali sada je i estetski postala mjesto gdje naši učenici s radošću provode vrijeme. Žalosno je da razmišljamo hoće li našoj djeci biti hladno ili hoće li krov prokisnuti i drago mi je da smo napokon riješili taj problem, da učenicima možemo pružiti još više sadržaja koji će njihovo vrijeme u školi učiniti ugodnim i korisnim“, kazala je direktorica škole Meliha Babić, zahvaljujući se gospodinu Mirku Trifunoviću na razumijevanju i pomoći, kao i gospodinu Munibu Husejnagiću.. Sredstva za ovu investiciju su obezbijedili Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

osec003

ZA NAUK: PRIRODA ZA SVAKOGA
Osnovna škola „Enver Čolaković“ u Janjićima je prigradska škola udaljena desetak kilometara od grada Zenice. Iako živimo u vremenu kada je obrazovanje poprilično zanemareno i kada oni najmlađi najčešće trpe sve političke i društvene oscilacije, iz ove škole nas nerijetko iznenade pozitivne aktivnosti koje nam svima daju nadu za bolje sutra. U sklopu vannastavnih aktivnosti u sklopu glavne i dvije područne škole djeluje veliki broj sekcija od kojih mnoge bilježe zapažene rezultate u svome djelovanju. Jedna od takvih sekcija je i Sportska sekcija Oš „Enver Čolaković“ koja uz redovne sportske sadržaje nerijetko priređuje i one rekreativne koji su preporučljivi svim građanima, a posebno mladima. Već dugi niz godina ove aktivnosti u sklopu škole vodi i organizuje nastavnik Namir Rizvić koji svojom požrtvovanošću i znanjem u ograničenim uslovima može biti primjer mnogima koji rade u mnogo boljim i adekvatnijim uslovima. Već godinama učenici ove škole ostvaruju zapažene rezultate na različitim sportskim takmičenjima bilo da su ona grupne ili individualne prirode, što svakako treba pohvaliti i poslužiti kao primjer. Uz sve navedeno vrijedno je spomenuti da nastavnik Rizvić, sada već tradicionalno, organizuje različite pohode na okolne bosanske planine. Centralna Bosna je poznata po svojim prirodnim bogatstvima i kao takva plijeni pažnju cijeloga svijeta, posebno u zimskom periodu, pa stoga, ne iznenađuje dječija oduševljenost ovim pohodima. Smetovi, Vlašić, Rostovo samo su neke od destinacija gdje su najmlađi uživali, istraživali i ponašali se kao pravi, veliki planinari. U posljednje vrijeme ovi pohodi su rađeni u saradnji s Oš „Skender Kulenović“ iz Zenice, s ciljem druženja, upoznavanja, razmjenjivanja iskustava i znanja. Jedan od ciljeva ovakvih druženja jeste očuvanje i prepoznavanje prirodnih ljepota koje nam naša zemlja nesebično pruža, koje trebamo čuvati i njegovati, a učenje djece o važnosti prirodnih ljepota jeste naš primarni zadatak; jer su baš oni ti kojima sva ta ljepota ostaje u amanet.

DONACIJA OSNOVNOJ ŠKOLI „ENVER ČOLAKOVIĆ“
OD STRANE EU PROGRAMA ZA OPORAVAK OD POPLAVA
Program Evropske unije za oporavak od poplava jeste program koji za cilj ima obnavljanje 109 škola i obdaništa, kako bi se omogućilo da više djece, nastavnika i roditelja ima koristi od obnovljenih objekata širom poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini, s tim u vezi početak 2015. godine je označio i jedan novi početak za učenike Osnovne škole „Enver Čolaković“ koji će u novoj godini sjediti u novim klupama, pisati po novim tablama. Teška situacija u kojoj se nalazi BiH nije zaobišla niti obrazovanje, a situacija se pogoršala prošlogodišnjim poplavama u kojima su se, nažalost, našle i mnoge škole.Program Evropske unije za oporavak od poplava je pomogao mnogim školama koje su se našle u teškoj situaciji, a ta pomoć nije izostavljena ni ovaj put. Među školama kojima je pomoć bila neophodna se našla i Osnovna škola „Enver Čolaković“ u Janjićima, koja je dobila pomoć u vrijednosti od 2.500 KM u vidu neophodnog namještaja. Nove stolice, garderobne police, stolovi i drvene police, samo su neke od stavki koje će pomoći najmlađima u njihovom napredovanju. EU program za oporavak od poplava je nedavno proširio broj obrazovnih institucija koje će obnoviti, pomoći im da nastave daljnjem radu. Tokom provedbene faze Programa postalo je očigledno da više obrazovnih objekata nego što se prvobitno pretpostavljalo nakon poplava ima potrebu za sanacijom kako bi osigurale sigurno i savremeno okruženje za učenje. Evropska unija stoga svoju podršku obnovi proširuje na dodatne obrazovne ustanove. Nove ustanove koje će biti obuhvaćene ovom proširenom pomoći Evropske unije nalaze se u općinama Banja Luka, Čelinac, Derventa, Maglaj, Olovo, Srbac i Zenica.

Novinarska sekcija JU OŠ“Enver Čolaković“ Janjići



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno