Zenica

„Young with a Voice“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica je započelo sa realizacijom projekta „Young with a Voice“. Projekat se realizuje u saradnji sa „Otvorenim klubom“ iz Niša (koji su nosioci/aplikanti na projektu) i sa ostalim partnerima: BKTF Albanija, Children First Crna Gora i KOMF Kosovo. Projekat je podržan od Evropske komisije i realizuje se u periodu od januara 2015 do decembra 2015. godine.

Projakt će adresirati nekoliko EU prioriteta:
– Građenje kapaciteta mreža i NVO lidera za zagovaranje u ime ranjivih grupa
– Fokusiranje na dijalog sa državom organiziranjem događaja koji će biti usmjereni na diskusije vezane za marginalizirane grupe i načine na koje regionalna saradnja može da doprinese minimiziranju rizika od marginalizacije
– Kreiranje „žargonskih“ instrumenata koji će dopustiti različitim stranama (uključujući i one koji su marginalizirani) da razumiju i daju doprinos u radu organizacija civilnog društva

Cilj projekta je da se povećaju kapaciteti i predanost Childpact-a i njenih članica da daju glas mladim ljudima koji su u riziku od socijalne i ekonomske marginalizacije i da utiču na socijalne reforme kroz analize, monitoring i zagovaranje kroz zajedničke napore u regionalnoj koaliciji Childpact*.

Jedna od prvih aktivnosti koja se realizuje u navedenom projektu jeste i Regionalna konferencija gdje će se prikazati rezultati Child protection Index-a u različitim zemljama i potaći regionalna saradnja i učenje. Konferencija će se održati 15 i 16. aprila u Vrnjačkoj Banji (Srbija), gdje će predstavnici Udruženja “Naša djeca” Zenica zajedno sa ostalim članicama mreže “Snažniji glas za djecu”** da predstave istoimenu mrežu, ali i stanje u polju zaštite dječijih prava u Bosni i Hercegovini.

Također, kroz projekat će se održati trening na temu “Socijalni mediji” u svakoj od država, regionalna radionica i takmičenje “Story telling”, “Simplicity” radionica (kroz koju će se pojednostaviti legislativa i birokratske procedure kako bi se spriječila socijalna i ekonomska marginalizacija mladih), “Simplicity” kampanja i parlamentarne rasprave.

*ChildPact je regionalna koalicija za zaštitu djeteta koju čine mreže/koalicije NVO iz: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Kosova, Moldavije, Ruminije i Srbije.

** Udruženje “Naša djeca” Zenica je članica mreže “Snažniji glas za djecu”, te će se kroz projekat jačati kapaciteti mreže i regionalna saradnja sa drugim mrežama NVO



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno