Info

Novi štrajk upozorenja zbog stanja u zdravstvu

Najavljen štrajk upozorenja zbog katastrofalnog stanja u zdravstvu
Najavljen štrajk upozorenja zbog katastrofalnog stanja u zdravstvu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi štrajk upozorenja zbog stanja u zdravstvu- Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH najavio je za četvrtak polusatni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH gdje je sindikat doktora organiziran.

U saopćenju za javnost Sindikat navodi da već nekoliko mjeseci, nakon što su 12. jula dobili reprezentativnost iz oblasti djelatnosti doktora medicine i stomatologije, pokušavaju pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, ali da su im “brojne formalne i neformalne prepreke stajale na putu”.

– Stoga gubimo strpljenje zbog nezainteresiranosti za rješavanje statusa ljekara na nivou Federacije BiH. Vrijeme je da svi skupa, naročito oni koji odlučuju u svemu ovome, shvatimo ozbiljnost situacije i otvorimo dijalog da ne bismo bili primorani da primjenjujemo nepopularne mjere (obustavu rada) koje nisu nikome u interesu, a naročito građanima FBiH koji koriste zdravstvene usluge – navode iz Sindikata.

Štrajk upozorenja bit će održan u četvrtak između 10 i 11 sati u trajanju od pola sata.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, prim. dr. sci. Ermin Čehić, osvrnuo se za Novi.ba na katastrofalno stanje u zdravstvu Federacije BiH, kazavši da niz problema naposljetku najviše utječe na pacijente.

– Bolnice nemaju lijekove za pacijente koji leže u tim bolnicama, te ih pacijenti moraju sami kupovati. Zbog toga što su nam lijekovi najskuplji u regiji, pacijenti su primorani da kupuju lijekove u Srbiji, ili drugim mjestima. Ti lijekovi, koje kupuju, nisu registrirani kod nas. Ti se lijekovi odnesu liječniku, liječnik to svesrdno propiše, tehničari to odobre… Sad, postavlja se pitanje čija je odgovornost i šta će se desiti kada taj lijek koji je unijet u bolnicu, koji nije na listi lijekova, koji je neki zamjenski lijek ili ne odgovara kvaliteti koja je propisana u BiH, šta će se desiti kad od pacijenata zbog toga neko podlegne? A tome smo izloženi…

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno