Sudske klupe

Novi sporazum Hamidičevića i Tužilaštva: godina zatvora za bivšeg bh. konzula u Parizu?

Novi sporazum Hamidičevića i Tužilaštva
Novi sporazum Hamidičevića i Tužilaštva
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi sporazum Hamidičevića i Tužilaštva: godina zatvora za bivšeg bh. konzula u Parizu? – Bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, zaključio je s Državnim tužilaštvom novi sporazum o priznanju krivnje, rečeno je u Sudu BiH. Državni sud će sporazum razmatrati naknadno, ali kako neslužbeno saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Hamidičeviću bi trebalo biti izrečeno godinu dana zatvora.

U sporazumu je navedeno da je Hamidičević pribavio nezakonitu imovinsku korist od 5.250 eura, a posebno su navedene četiri novčanice u apoenu od po 50 eura. Tužiteljica Diana Kajmaković je pojasnila da su te novčanice pronađene prilikom pretresa stana u Francuskoj, kao i da su dio ukupno pribavljene koristi. Na ročištu održanom početkom oktobra također je bilo govora o sporazumu, ali do sklapanja nije došlo jer je Odbrani bila sporna sadržina, odnosno postojanje bitne razlike u odnosu na sporazum koji je napravljen ranije. Tužiteljica Kajmaković je pojasnila da je problem bio u jednoj rečenici, odnosno u pogledu Hamidičevićevog svjedočenja u drugom predmetu, ali i da je to usaglašeno.

Osim početkom oktobra, Hamidičević je s Tužilaštvom BiH pregovarao i prije nekoliko mjeseci, a iako je postignut, sporazum tada nije prihvaćen. Prema neslužbenim saznanjima BIRN-a BiH, taj sporazum je predviđao da Hamidičević bude osuđen na godinu dana zatvora i da svjedoči u drugom predmetu, ali ga je stopirao sada suspendovani glavni tužilac Goran Salihović. Hamidičevića optužnica tereti da je od decembra 2014. do juna prošle godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH. Na taj način, prema navodima Tužilaštva BiH, nezakonito je stekao više od 10.000 KM.

Dio akcije zbog koje je Hamidičević uhapšen pogledajte OVDJE.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno