Zločini

Novi načini prevare preko interneta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin E.P. (puni podaci poznati redakciji) kontaktirao je redakciju “Avaza” sa namjerom da čitaocima podijeli iskustvo najnovije internet prevare, koja postaje sve perfidnija i skrivenija.

– Dobio sam email o navodnom nasljedstvu, a pošiljac je neki advokat. Država slanja – Togo, Afrika. Nasmijao sam se, jer ja i prijatelji često dobijemo niz takvih poruka i čisto iz šale sam odgovorio. Onda su uslijedili drugi emailovi, razgovori, a onda i pozivi na telefon.

Ovaj Zeničanin kaže da je vodio duge telefonske razgovore i da je provjerio potvrdivši da je poziv upućen sa broja koji ima predznak +228, što je nacionalni kod ove afričke države.

On navodi da im je od početka govorio da zna za takve vrste prevara i da ga ustvari samo zanima šta ustvari žele osim njegovog novca, ali se oni nisu obazirali. Nije se radilo o automatizovanim porukama, jer su više puta razgovarali.

– Nastavili su mi slati “dokaze”, skenirane papire, a ja sam rekao da ću ići u razgovorima dok ne zatraže novac. Onda su poslali skenove kreditne kartice navodno otvorene na moje ime, te rekli da očekujem paket sa papirnatim dokazima o nasljedstvu, kao i dokumente o kartici, koje trebam da im ispunim i vratim, s tim da kartica odmah postaje funkcionalna. “Kvaka” je bila u troškovima pošiljke DHL-om od 155 američkih dolara. Shvatio sam da ja trebam platiti pošiljku, da bi je oni poslali, kaže ovaj Zeničanin.

U policijskim agencijama u BiH više puta su isticali upozorenje da građani ne nasjedaju na poruke ili emailove o “nasljedstvu”, “zaboravljenim rođacima” ili još češće “primamljivim poslovnim ponudama”, ukoliko se za bilo kakvu realizaciju treba unaprijed platiti novac.

epze002



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno