Kultura

Nove nagrade za glumce iz predstave zeničkog BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstava „Ravna ploča“ prema dramskom tekstu Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je u srijedu, 19. juna odigrana u Konjicu u okviru Takmičarskog programa tamošnjeg Festivala glumca. Na ovom regionalnom teatarskom festivalu ove su godine učestvovale pozorišni ansambli i trupe iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. U petak, 29. juna upriličena je ceremonija proglašenja pobjednika Festivala na kojoj su zvanično nagrađeni glumac i glumica iz ansambla predstave „Ravna ploča“ zeničkog BNP-a.

Nagrada za najboljeg glumca prema zajedničkoj odluci umjetničkog savjeta i žirija publike pripala je glumcu Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre, dok je nagradu za najbolju glumicu za ulogu Delfe u istoj predstavi osvojila Gordana Boban.

Predstava “Ravna ploča” do sada je osvojila ukupno devet festivalskih nagrada i priznanja, među kojima i tri nagrade međunarodnog Stručnog žirija u okviru 35. regionalnih susreta kazališta/pozorišta u Brčkom, uključujući i „Grand Prix“ za najbolje glumačko ostvarenje. Predstava je do sada, pored brojnih izvedbi na matičnoj sceni zeničkog BNP-a, izvedena na scenama i festivalima u Doboju, Prijedoru, Sarajevu, Zavidovićima, Zenici, Konjicu i Brčkom.

U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55 Sarajevo kojoj je povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno