Zenica

Novac za stambeno pitanje boraca

Sjedište Vlade ZDK
Sjedište Vlade ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novac za stambeno pitanje boraca – Jedno od prava koje po osnovu Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica ostvaruju pripadnici branilačke populacije sa područja Zeničko-dobojskog kantona je i pravo na pomoć u stambenom zbrinjavanju.

Uredbom o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica, koju je donijela Vlada Kantona, utvrđeni su uvjeti, način i postupak realizacije ovog prava.

Oglasom objavljenim 17.06.2015. godine na web stranici Kantona i oglasnim pločama gradske/općinskih službi za branilačko-invalidsku zaštitu i dostavljenim kantonalnim branilačkim udruženjima, obaviješteni su zainteresovani pripadnici branilačke populacije o mogućnosti podnošenja zahtjeva za dodjelu novčane pomoći u svrhu trajnog stambenog zbrinjavanja.

Nadležne službe grada/općina izvršile su obradu predmeta te iste sa prijedlogom za odobravanje sredstava proslijedile Komisiji Ministarstva za boračka pitanja u skladu sa važećom Uredbom, na dalje rješavanje.

Važno je napomenuti da je Komisija shodno dinamici pristizanja predmeta obrađivala i upućivala Vladi na usvajanje.

Na 34. sjednici Vlade kantona,održanoj 16.11.2015. godine, doneseni su zaključci o odobravanju pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica u iznosu od 173.450,40 KM. Vlada je do sada u više navrata na svojim sjednicama donosila ovu vrstu zaključaka.Ukupno odobrena sredstva za ovu namjenu su 710.650,40 KM.

Raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama za sada izgleda ovako: grad Zenica 27.000 KM, općina Breza 44.582,80 KM, općina Kakanj 57.867,57 KM, općina Maglaj 42.000 KM, općina Tešanj 15.000 KM, općina Usora 42.700 KM, općina Vareš 73.000 KM, općina Visoko 106.500 KM, općina Zavidovići 188.000 KM i općina Žepče 114.000 KM.

Realizacijom ove zakonom utvrđene obaveze i opredjeljivanjem sredstava kantonalnog budžeta u ovu svrhu, Ministarstvo i Vlada nastoje omogućiti braniocima sa područja Kantona minimalne uvjete stanovanja odnosno pružiti podršku u rješavanju stambenog zbrinjavanja pripadnika branilačke populacije.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno