Kultura

Nova promocija knjige u “Cabaret clubu”: Povratak jedinstvu između religija i naroda Balkana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nova promocija knjige u “Cabaret clubu”: Povratak jedinstvu između religija i naroda Balkana – “Cabaret club” – brand by braća Petrović nastavlja s organiziranjem kulturnih dešavanja u našem gradu te tako već za prvu sedmicu u septembru najavljuju novo književno veče, na kojem će domaćoj čitalačkoj publici biti predstavljena knjiga “Veda Balkana – mostovi bratstva i jedinstva između naroda i religija”, autora Rifeta Bramona.

“Bit će ovo uistinu posebno književno veče, jer će se govoriti o vedenju (viđenju), tj. znanju u službi ideja mira, tolerancije i uzajamnosti koje bi Balkanu, ali i Evropi zasigurno donijeli blagostanje, etiku i estetiku onog načina življenja na koje upućuju zajednička kulturna, vjerska i jezička jednota pradavnih vremena, a za kojima tragaju svi oni koji se smatraju tražiteljima božjih tajni, istine i znanja s ciljem postizanja životne harmonije i smisla, što nam je u ovim haotičnim vremenima itekako potrebno”, ističu braća Petrović, Ivan i Andrija.

Recenziju knjige radio je naš eminentni filozofski pisac i nezavisni istraživač dr. sci. Esad Bajtal, koji u svom predgovoru ističe da već sami naslov iste “Veda Balkana” dovoljno simptomatično otkriva htijenja autora i njegovu nakanu da, na tragu vlastitih pacifističkih snova o zajedništvu ljudskog življenja, na svoj knjiški način pokuša doprinijeti njegovom ostvarenju za koje vjeruje da je moguće. Pritom, autor svoja htijenja ne zasniva na nekom novom izmaštanom zajedništvu, nego na zajedništvu koje je u svojoj povijesno viđenoj i životno osvjedočenoj tradiciji oduvijek već postojalo među nama, ali da nam danas to spasonosno zajedništvo valja iznova spoznavati, svjesno prihvatiti i praktično obnavljati kao najbolji način bivanja. Brojni citati svetih knjiga, čiji smisao upućuje na istost jednog izvora i pradavnog jedinstva, među kojima su brahmanske Vede, persijska Avesta i sumerski Gilgameš kao “najstarije sačuvane božje knjige čovječanstva”, kako to autor akcentira, služe nam u svrhu spoznavanja istog zajedništva. Da je riječ o knjizi koja je pisana sa stanovištva najboljih ljudskih i pacifističkih namjera autora ostaje sasvim neupitno”, smatra recenzent.

Bramon Rifet je spiritualni učitelj, terapeut za ayurveda medicinu i književnik, rođen 1963. godine kod Sombora, Jugoslavija. Odrastao je u Zavidovićima, BiH, gdje je pohađao srednju školu. Još u ranoj mladosti počeo samostalno proučavati misterije svijeta, književnosti, religije i filozofije. Živio je u Indiji, u manastirima spiritualnih majstora i od njih učio nauku samospoznaje, yogu i ayurveda (prirodnu) medicinu. 1999. godine u Švicarskoj, Bramon uspješno završava školu za sistemske terapije, koju koristi pri radu kao savjetnik za izbjeglice Balkana u Njemačkoj, terapeut i prevodilac. Govori 6 jezika i autor je dvije objavljene knjige. Proučava terapeutske i spiritualne metode samospoznaje u zemljama Balkana i Evrope.

Na naše pitanje zašto Zenica, Rifet nam ja jasno i kratko kazao: “Pa zna se. Zenica ima finu i kulturnu raju, a u srcu Bosne.”

Promocija knjige održat će se u četvrtak, 05.09.2019. godine, s početkom u 18:00 sati u “Cabaret clubu”, koji se nalazi na prvom spratu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Uz mnoge goste iznenađenja, osim autora Bramon Rifeta, na književnoj večeri prisustvovat će promotorica knjige Amina Buljubašić, te recenzent dr.sci. Esad Bajtal.

Ulaz za ovo književno veče, kao i inače za ostale događaje koje organiziraju braća Petrović, je slobodan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno