Kultura

FOTO: U Vranduku završena Preporodova likovna kolonija “Stara Bosna”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Vranduku završena Preporodova likovna kolonija “Stara Bosna” – Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ iz Zenice bila je organizator sedme likovne kolonije o temi „Stara Bosna“, a u povodu obilježavanja 830-e godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana.

Sedma likovna kolonija realizovana je od subote, 24.8. do ponedjeljka, 26.8. 2019.godine u Vranduku, na lokalitetu vrandučke tvrđave, uz učešće 12 slikara iz Vareša, Žepča, Zavidovića, Travnika i Zenice.

Cilj je bio da umjetnici kroz svoje slike predstave hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

Jedan od učesnika kolonije, po četvrti put, zenički slikar Mirsad Šišić ističe zadovoljstvo ambijentom Starog grada Vranduka i temom kolonije „Stara Bosna“, koja je vrlo inspirativna.

U izjavi za medije kazao je da je naslikao dvije slike, na jednoj je otvoren prozor, kao pogled u slobodu i sa cvijećem na prozoru, a na drugoj razgovor djevojke sa mladićem u narodnoj nošnji.

Predsjednica Preporoda, Amna Sofić, kaže da se kolonija održava tradicionalno u povodu obilježavanja godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana i da će njena izložba biti uskoro u Zenici. Radovi će biti predstavljeni i u gradovima iz kojih dolaze slikari, učesnici kolonije, a dio ovog opusa će biti izložen i na Dan državnosti BiH.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno