Kultura

FOTO: u “Cabaret Clubu” promovirana knjiga “Veda Balkana”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: u “Cabaret Clubu” promovirana knjiga “Veda Balkana” –  Pred mnogobrojnim posjetiteljima „Cabaret cluba“ sinoć je promovirana knjiga „VEDA BALKANA – mostovi bratstva i jedinstva između religija i naroda“, autora Rifeta Bramona, u organizaciji braće Petrović, Ivana i Andrije.

Naslovom “Veda Balkana” autor Rifet Bramon označava cjelokupno povijesno – kulturno i spiritualno blago ovog dijela Evrope, a sama knjiga trebala bi da posluži kao most bratstva i jedinstva između naroda i religija. „Cilj mi je da svi naši narodi napokon otkriju blago koje imamo, da ga proučavaju i štite, kao što bi trebali to raditi i međusobno“, rekao je Bramon.

Podstaknut najhumanijim podvizima autora u pisanju ove knjige, s osnovim ciljem da prizove prosječnu ljudsku i građansku svijest, koja će željeti svijet u kojem sukobi nisu konstanta, njen recenzent, doktor Esad Bajtal posebno se osvrnuo na trenutak u kojem je naš savremeni čovjek pritisnut pod teretom poremećenog sistema vrijednosti, u kojem je religija postala važnija od samog Boga, mržnja od ljubavi i neznanje od znanja.

Osim autora, recenzenta dr. Esada Bajtala i promotorice Amine Buljubašić, učešće u promociji ove knjige uzeo je Vaidya – tradicionalni doktor iz Slovenije, Smajo Safić Gupta, naglasivši značaj u nastojanju čovjeka da stalno upoznaje i istražuje sebe, jer je to ujedno i najbolji način da upozna i razumije druge ljude oko sebe. “Budite se kao čovjek. Volite svojega bližnjega plemenito. Govorite ljubazno i blago i dišite (meditirajte) kao biljke, a sve ostalo ostavite Bogu da odlučuje. Kada čovjek slijedi božansko pravo i svijest u sebi, tada srce osjeća da služi životu,” kazao je Gupta.

Ispred braće Petrović, kao domaćina i organizatora promocije “Veda Balkana”, obratio se Ivan Petrović, koji je s prisutnima podijelio svoj doživljaj ove knjige. „VEDA BALKANA“ vraća nas na prapočetak našeg vjerovanja u jednog jedinog Boga, spajajući tako sve naše religije u jedan cvat, poput latica okupljenih oko zajedničkog tučka. I tako, pronalazeći prisustvo drugih u nama i pojašnjavajući sebe kroz svoje prisustvo u drugima, običan čovjek koji čita ovu knjigu, uviđa cijeli jedan beskraj Božje mudrosti, slavljene u jedinstvu svih naših divnih različitosti, koje se međusobno ne negiraju, već upravo suprotno – nadopunjuju u svom najdubljem smislu,“ istakao je Petrović, čije su riječi naišle na odobravanje prisutnih popraćeno velikim aplauzom.

Svojim maestralnima nastupima u predasima tokom ove promocije, zenička diva sevdaha, Safija Vučenović ponovo je izazvala veliko oduševljenje i radost na licima prisutnih, koji su zajedno s njom pjevušili sevdalinku „Emina“ i ilahiju „Kad procvatu behari“.

Predstavljanje knjige završeno je zajedničkom meditacijom u trajanju od nekoliko minuta na poziv autora Rifeta Bramona, koji je za svakog posjetitelja promocije molio za Božju Ljubav i blagoslov.

Kako je to bilo u Cabaret clubu, pogledajte u našoj galeriji fotografija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno