Politika

NLMZDK: Upućena inicijativa za regulisanje dječijeg doplatka i pravilnika o nabavci vozila u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NLMZDK: Upućena inicijativa za regulisanje dječijeg doplatka i pravilnika o nabavci vozila u ZDK – Nezavisna lista mladih ZDK upućuje incijativu prema Vladi ZDK, da na prvoj narednoj sjednici podnese zahtjev za donošenje pravilnika o nabavci voznog parka ZDK. Tražimo od Vlade ZDK da u saradnji sa Ministarstvom za socijalni rad i politiku ZDK i Službom za zajedničke poslove donese pravilnik o nabavci vozila i tim pravilnikom reguliše iznos sredstava iz budžeta koja će se izdvajati za tu namjenu. Ovom incijativom tražimo od Vlade ZDK da hitno donese pravilnik o nabavci vozila za potrebe javnih preduzeća, kantonalnih službi i Vlade ZDK, u kojoj će ograničiti sredstva i to u iznosu do 20 000 KM po automobilu sa PDV-om.

Nezavisna lista mladih ZDK od Vlade traži sljedeće:

1. Donošenje pravilnika o nabavci vozila i da ograniči izdvajanje novčanih sredstava iz budžeta za tu namjenu.
2. Prilagoditi i smanjiti broj dokumentacije koja je potrebna za ostvarivanje prava na dječiji doplatak.
3. Povećati naknade za dječiji doplatak ili ga izjednačiti sa Sarajevskim kantonom.
4. Sva djeca trebaju ostavariti pravo na dječiji doplatak, bez obzira da li su roditelji ili staratelji u radnom odnosu.
5. Porodiljske naknade trebaju biti redovne.

 

Obrazloženje

Zeničko-dobojski kanton posjeduje vozni park od 35 vozila koja koriste javna preduzeća, kantonalne službe i Vlada ZDK. Samim tim tu su i ogromna izdvajanja za njihovo održavanje i korištenje istih. Vlada ZDK već priprema dokumentaciju za raspisivanje tendera o nabavci 5 vozila, marke Škoda i to na lizing od 5 godina. Mjesečni troškovi bi iznosili do 3 000 KM, što znači da će kanton u narednih 5 godina izdvajati novčana sredstva u iznosu od 180 000 KM.

Vozni park raspolaže sa 35 vozila, što nas dovodi do zaključka da bi Vlada u narednom periodu mogla izdvajati sredstva za promjenu i ostalih 30 vozila, što dovodi do bespotrebnih troškova. Pravilnikom bi se samo za 5 vozila uštedilo oko 80 000 KM. Tražimo da se novčana sredstva, do kojih bi došli ovim pravilnikom, preusmjere za dječiji doplatak, te da porodiljske naknade budu redovne. Pošto bi ovim pravilnikom na 35 vozila napravili uštedu veću od naprijed pomenute, automatski bi mogli povećati i izjednačiti ove naknade sa Sarajevskim kantonom.

Djeci u ZDK , čiji roditelji ispunjavaju uslove, isplaćuje se doplatak u iznosu od 11,00 KM, za djecu sa posebnim potrebama iznosi oko 14,00 KM, dok bolesna djeca ili porodice u kojima dijete ili jedan od roditelja imaju najmanje 60 posto oštećenje organizma, primaju doplatak od 21,90 KM. Roditelji ili staratelji mogu ostvariti pravo ukoliko neposredno brinu o djetetu, a da im pri tome mjesečni prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 109,50 KM. Roditelji koji ispunjavaju prethodno navedene uslove, po trenutnom rješenju trebaju primati 14,60 KM po djetetu, međutim u praksi se to ne poštuje, pa roditelji primaju novčana sredstva između 11,00 i 12,50 KM.

Pored svega navedenog, lica koja žele ostvariti pravo na dječiji doplatak, moraju izdvajati velika novčana sredstva za potrebnu dokumentaciju.
Nadamo se da će Vlada u što kraćem periodu razmotriti ovu incijativu i donijeti pravilnik kojim bi se riješili pomenuti problemi.

S poštovanjem,
Nezavisna lista mladih ZDK

 

Potpisnici incijative:

– Predsjednik NLMZDK, Ivan Perović
– Predstavnica Porodilja ZDK, Sabina Dolić
– Predstavnica “NG Mame grada Zenice”
Nataša Krišto – Gigović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno