Info

Nijemci plaćaju najskuplje režije na svijetu, a evo koji je prosjek u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetska baza za statističke podatke Numbeo objavila je dopunjene izvještaje vezane za troškove života u zemljama svijeta, a koji se tiču prosječnih cijena komunalnih i drugih usluga koje građani plaćaju svaki mjesec.

Statistika koju je priredio Numbeo, odnosi se na cijene usluga kao što su struja, grijanje, voda, ali i odvoz smeća.

Statistikom su obuhvaćene gotovo sve zemlje svijeta, a tabela je utvrđena na osnovu iznosa novca koji je potrebno izdvojiti za troškove stanovanja u stanu od 85 kvadratnih metara.

Ono što se može primijetiti prema objavljenoj tabeli jeste da područje Evrope, bar kada je riječ o prosječnim cijenama osnovnih usluga, predstavlja “najskuplji” dio svijeta za život.

Prema statistici Numbea, Njemačka predstavlja ubjedljivo najskuplju državu kada riječ o prosječnoj cijeni osnovih usluga pa će tako građani ove zemlje platiti oko 225 eura za račune koji svaki mjesec dolaze na adrese građana.

Ono što je interesantno, među 10 najskupljih država kada je riječ o cijenama osnovnih usluga nalaze se samo dvije neevropske države tačnije Izrael i Hong Kong. Stanovnici ovih područja tako će za troškove izdvojiti 199 eura odnosno 198 eura.

Kako “stoji” BiH i gdje su zemlje regije?

Na istoj tabeli Numbea, uvrštene su i zemlje regije. Prema podacima, Bosna i Hercegovina predstavlja 35. najskuplju zemlju na svijetu kada je riječ o osnovnim uslugama. Građani naše zemlje, u prosjeku, za osnovne usluge u stanu veličine 85 kvadrata, trebali bi izdvojiti 124 eura što je otprilike isti iznos koji trebaju izdvojiti građani Južne Koreje, Litvanije i Srbije.

Ukoliko se isti podaci posmatraju samo za evropske države, onda se BiH na ovoj listi nalazi na 24. mjestu.

Kada je riječ o drugim zemljama regije, ubjedljivo najskuplja zemlja za život prema statistici Numbea jeste Slovenija koja se na ovoj tabeli našla na petom mjestu. Za osnovne usluge u ovoj državi, građani moraju izdvojiti skoro 200 eura.

Druge zemlje regije plasirane su nešto niže na listi pa se tako Hrvatska nalazi na 20. mjestu te se prema podacima u ovoj državi za režije treba izdvojiti 159 eura.

Srbija se nalazi na 32. mjestu s troškovima osnovnih usluga od 129 eura, a “jeftinije” zemlje regije prema ovoj statistici su Sjeverna Makedonija (49) gdje je za osnovne troškove potrebno izdvojiti 97 eura, Crna Gora (50) gdje je potrebno izdvojiti 95 eura, te Albanija (63) gdje se troškovi kreću oko 70 eura.

“Najjeftinija” država za život, bar kada je riječ o regiji, jeste Kosovo gdje za osnovne usluge građani trebaju izdvojiti 54 eura.

 

Ukoliko bi se posmatrale samo zemlje Južne Evrope, Bosna i Hercegovina bi se s ovim prosječnim cijenama osnovnih troškova našla na šestoj poziciji. Iznad BiH, kada je riječ o cijenama našle bi se Slovenija, Italija, Hrvatska, Grčka i Srbija. S druge strane, zemlje gdje su osnovni troškovi života jeftiniji su Španija, Portugal, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Malta, Albanija i Kosovo.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno