Nogomet

NGG Za Čelik: Klub s Bilinog bez uprave

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kao što je bilo i ranije najavljivano, četverogodišnji mandat Upravnog odbora NK Čelik Zenica je istekao  7. septembra 2015. god. Dosadašnji Upravni odbor kluba je na tu poziciju stupio 7. septembra 2011. god. kada mu je Skupština NK Čelik Zenica dodijelila četverogodišnji mandat. Tokom mandatnog perioda, djelimično se izmijenio njegov sastav i to na sljedeći način:
1) početni sastav UO: Senad Sarajlić (predsjednik), Mirsad Čizmo, Husein Hinović, Elvir Bolić, Nihad Perčo i Admir Gazić,
2) završni sastav UO: Senad Sarajlić (predsjednik), Mirsad Čizmo, Husein Hinović, Nusret Kalčo, Emir Berbić i Zoran Stapić.
Šta to znači u praksi? Čelik više nema rukovodstvo te ne može donijeti većinu odluka potrebnih za svoje svakodnevno poslovanje niti ima obezbijeđene osnovne uslove svog daljeg rada. S obzirom da Čelik njeguje neslavnu tradiciju kršenja vlastitih statutarnih propisa ali i onih zakonskih, očekujemo u što skorije vrijeme da se ovo pitanje riješi od strane Skupštine kluba. Međutim, smatramo da su izjave gosp. Nihada Pašalića, v.d. predsjednika Skupštine NK Čelik Zenica, izuzetno zabrinjavajuće i kontraprodiktivne. Kada je do sada pokazao neznanje i/ili nemar u poštivanju statutarnih propisa kluba ne sazivajući redovnu sjednicu Skupštine u propisanom roku koja se još uvijek nije održala, utoliko njegove izjave o održavanju vanredne sjednice Skupštine vode ka tome da se izjašnjavanje Skupštine o novom statutu ponovo izbjegne, te fokus prebaci na neka druga pitanja.
Slažemo se da klub ne smije biti bez Upravnog odbora no ne postoji nikakva potreba da se saziva vanredna sjednica Skupštine kluba kada je na dnevni red postojeće redovne sjednice Skupštine, na kojoj se nalazi i tačka izjašnjavanja o novom statutu kluba, moguće dodati dodatnu tačku dnevnog reda vezanu za Upravni odbor kluba. Svako drugačije postupanje vodi očito u smjeru i daljih nelegalnih opstrukcija jedne građanske inicijative iza koje stoje stotine navijača i hiljade/tisuće građana koji su pokazali da žele promjene, a te opstrukcije dolaze od strane onih koji već decenijama nisu u stanju ponuditi izvedivo ili iole realno rješenje izlaska iz krize kada upravo oni nose najveću odgovornost za krutost i zastarjelost našeg kluba.
Želi li gospodin Pašalić sa svojim saradnicima “zaboraviti” redovnu sjednicu vezanu za izjašnjavanje o statutu, a sazvati vanrednu koja će se baviti samo pitanjem Upravnog odbora?
Također, nije nimalo nebitna činjenica da je isti posebni kvorum potreban i za dodjeljivanje mandata Upravnom odboru kao i za izjašnjavanje o statutu. Hoće li to ovaj put biti ostvaren kvorum za pitanje Upravnog odbora, a za one druge neće? Ili je gospodu iz Skupštine strah da dođu do tačke izjašnjavanja o novom statutu kluba?
Još od mjeseca marta upozoravamo da Upravnom odboru uskoro ističe mandat i da se o tom pitanju treba razmišljati unaprijed, ali i u kontekstu eventualnog usvajanja novog statuta kluba. Bez većeg iznenađenja, nemar i/ili zlonamjernost rukovodilaca kluba dovela je do toga da i nakon 6 mjeseci Skupština i dalje izbjegava da se očituje o pitanju novog statuta kluba.
Shodno rečenom, NGG “Za Čelik” i UG “Robijaši 1988” ponavljaju svoj stav da se statut može usvojiti sada u septembru 2015. god. a stupiti na snagu na kraju sezone, u junu 2016. god. kako bi se izbjegle velike promjene usred takmičarske sezone pri čemu će postojeća Skupština samostalno izabrati privremeni Upravni odbor sa mandatom do kraja sezone 2015/16. Istekom mandata i stupanjem statuta na snagu na kraju sezone, održali bi se demokratski izbori svih njegovih članova o novom Upravnom odboru u jednom novom sistemu rada.
Upozorili bismo na činjenicu da je trenutna Skupština kluba dozvolila da NK Čelik Zenica bude bez Upravnog odbora gotovo godinu dana i to između 4. oktobra 2010. god. i 7. septembra 2011. god. nakon ostavke prethodnog predsjednika UO, gosp. Fuada Kasumovića time se još jednom kvalifikujući sa licencom tamo gdje ne treba – u samo dno fudbalske organizacije u Bosni i Hercegovini. Ako je već pokazan tako oštar nemar i veličina problema u Čeliku, pitamo se da li su gospoda u Skupštini izvukla neki zaključak ili će ponovo čekati da im se sugerira koga da podrže u naredne 4 godine uzaludnog mandata, ma ko to bio u ovakvoj zastarjeloj i prevaziđenoj organizacionoj postavci.
Ponavljamo – gospodo u Skupštini, ako imate bolje rješenje ponudite ga! Sva daljnja odgovornost za sunovrat nekad jakog i uglednog kluba je isključivo na vama a naša građanska inicijativa će nastaviti sa otkrivanjem svih vaših nepravilnosti u našem začahurenom klubu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno