Naše

Nemojte zeničkim “gazdama” finansirati vikendice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naši prijatelji iz Carpe Diema su nas obavjestili da su u petak uvečer izdali 100.000-ti račun svojim gostima. Iznenađenje, torta, čestitanje, ali ipak ovo nije vijest o onome što svaki objekat, koji “drži do sebe” uradi u ovakvim jubilejima.
Ovo je priča o vama, studentima, demobilisanim borcima, penzionerima, nezaposlenima. Onima koji nekako skuckaju neku marku i odu na kafu, sok, sladoled, u neki objekat u gradu. Naručite, uredno platite i odete. Tražite li račun? Insistirate li na računu? Jeste li svjesni šta činite ako ne insistirate na računu? Činite štetu vašem djedu penzioneru, vašem ocu demobilisanom borcu bez posla, vašoj sestri srednjoškolki. Sebi.
Kafić s početka priče radi tek koji dan više od godinu, otvoren je nekako sa početkom rada bašti u maju prošle godine. Iskreno, u gradu ima objekata i sa više stolica i sa mnogo mnogo dužim stažom. Ipak, broj računa jasno vidljiv na svim fiskalnim računima, obaveznim već nekoliko godina, daleko je manji.
Priznajte sebi da postoje objekti (kao što je CD, Ekran…) u kojima ne možete popiti, pojesti, da ne dobijete račun. Opet, postoje “gazde” koje račun nisu izdale nikad, nikome.
Pogledajte cifru sa početka. Stotinu hiljada. Iako vikend nije vrijeme za matematiku, obratite pažnju. To je nekih (cca) 275 računa dnevno. Neka je na svakom računu bila samo i isključivo JEDNA KAFA! Marka, marka i po u ovom objektu. Ukoliko ste tolerisali da vam daju proizvode ili uslugu BEZ računa, vi ste NEKOME, konkretno gazdi takvog objekta, na prometu od 100-150 hiljada KM omogućavanjem da PDV koji ste vi platili kroz kafu, a on NIJE! omogućili jedno solidno auto od 17-25 hiljada KM!
Istovremeno, za toliko KM oštećeni su budžeti iz kojih se, uz hranjenje prekobrojne administracije, priznali vi to ili ne, ipak isplaćuju penzije, naknade demobilisanim, studentske stipendije. Hej, vi ste nekome poklonili auto. A uzeli ga i od “jadnih” konobara sa kojima saosjećate po društvenim mrežama. Njih takve “gazde” drže neprijavljene, njih kriju o inspekcija..
Eh da, inspekcije. Zanimljivu priču sam čuo od ljudi iz Ekrana”. Kad su pitali nekakvog inspektora da li je, ulazeći po ko zna koji put kod njih, da provjeri neki bitan segment kao što je važnost plombe na vatrogasnom aparatu, primjetio “firmu” koja na po ceste ispred objekta prodaje nelgalno nabavljenu falsifikovanu robu koja podliježe i autorskim i drugim prvima. Inpektor im je odgovorio da jeste, ali da je on nadležan samo za kontrolu nih legalnih!!!??
Tako je i Carpe Diemu. Zaposlenici su u jednoj sedmici znali izbrojati i deset inspektora, koji kažu da su “namjenski poslani opet na isto mjesto”. Poslani? Da, to je usud našg grada, naše države u kojoj se “šalju” inspektori bez plana, nego iz osvete.
Također, postoj objekti pred koje inspektori ne smiju parkirati ni vozilo, a kamoli ući. Ti objekti pripadaju vlasti bliskim tajkunima, tamo nećete vidjeti račune, prijavljene konobare. Jedan takozvani “gazda” na ceremoniji kojoj su prisustvovali lokalni političari neki dan se u medijima javno pohvali da ima 25 objekata, među kojima veleprodaje, robnu kuću, skladišta u kojima UKUPNO u tri smjene radi 70 osoba!!!
Jasno je da se takve “gazde” i takva vlast mijenja na izborima, ali možete napraviti mali korak, unaprijed. Možete otići u kafnu u kojoj svaki put dobijete račun. Možete kupovati u samoposlugama u kojima znate da ćete dobiti račun, da su radnici uredno prijavljeni. NEMOJTE KOD NJIH, sjetite se penzije vašeg djeda, dječijeg doplatka. Krenite od sebe, pa ćete onda imati “obraz” da držite lekcije drugima. Nemojte i ove godine “zeničkim gazdama” omogućiti da promjene automobil od Vašeg novca. Nemojte im svojim novcem finansirati, “dograđivati” vikendice. Tražite račun!

2cd100



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno