Biznis

Nauka i zabava mogu zajedno: ludi petak u Agenciji ZEDA – Noć istraživača!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nauka i zabava mogu zajedno: ludi petak u Agenciji ZEDA – Noć istraživača! – Večeras je Zenica bila dio svjetski poznatog događaja – „Noć istraživača“ upriličena je u Poslovnoj zoni Zenica 1. Zahvaljujući Horizont 2020 programu ovaj događaj se održava od 2005. godine i okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru, a Zenica je po prvi put uzela svoje učešće u ovom događaju svjetskih razmjera.

Naime, Zenička razvojna Agencija ZEDA u saradnji s Gradom Zenicom ove godine bila je domaćin ovog događaja koji se održava u oko 30 zemalja i preko 300 gradova.

Cilj Noći istraživača je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život.

Svi koji su večeras bili u Agenciji ZEDA imali su priliku u prijateljskoj i opuštenoj atmosferi saznati zašto su LEGO kockice tako skupe (Univerzitet u Zenici prof.dr. Samir Lemeš), predstavljena je humana strana 3D štampe, kompjuterske simulacije muskuloskeletnih sistema (Idea lab Mašinski fakultet UNZE, Denis Spahić), radionicu na temu Bosančice održao je Muzej grada Zenica (Adnadin Jašarević, Lejla Agić i Vedrana Mioč), a mBot – robotiku predstavio je Adi Salčinović iz INPUT Centra. Naučno-istraživački rad kroz vannastavne aktivnosti prezentirala je delegacija s Pravnog fakulteta u Zenici.

izložbenom dijelu učestvovao je IDEA LAB (3D printanje), INPUT Centar (robotika mBot), ZOP (teleskopi), Richmond park international Secondary School Zenica (prezentacija naučnih projekata), Prva gimnazija Zenica (Povezanost straha od fizike i matematike kod učenika s njihovim odlukama u toku obrazovanja), Kreativci Creative Schooting Team Sumero (BookConnect 2018, Museum Architecture Creative Shooting, Cyberbullyng), STEM CENTAR (Lego Mindstorms, Lego Boost, Arudino), Stereo svjetlosni mikroskop TECHNIVAL 2 (UNZE) i domaćin – Impulsni kreativni centar (Agencija ZEDA), 3D printanje i skeniranje.

-„Čast nam je što smo imali priliku organizovati svjetski poznat događaj i biti jedan od 300 gradova koji su ovaj petak posvetili naučnim dostignućima. Hvala svima koji su bili sa nama ovog posljednjeg petka u septembru i pozivamo sve one koji se do sada nisu družili s nama u Impulsnom kreativnom centru da prate najave naših događaja i već sljedeći put budu dio naše priče – poručili su iz Agencije ZEDA.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno