Biznis

BiH regionalno sjedište halal proizvoda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH regionalno sjedište halal proizvoda – BiH je najbolja u regionu po uređenom tržištu halala, stoga u halalu leži njena šansa, rečeno je danas u Sarajevu u okviru Panel “Standardizacija i certifikacija halal kvaliteta”, koji je održan u okviru Sarajevo Halal Fair.

U okviru panela govorilo se i o tome šta je Halal standardizacija, certifikacija, akreditacija, šta su zapravo halal standardi, procesu provođenja halal standardizacije i značaju halal certifikata.

Moderator Panela bio je Amir Sakić, direktor Media centra Islamske zajednice u BiH i bivši direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH.

Prvi panelista muftija Osman ef. Kozlić naglasio je da je pojam halala nastao na temeljima vjerskog učenja.Naveo je kako je teško govoriti o tome šta je halal, a šta nije, o tome može odlučivati samo specijalizirana institucija, nikako pojedinac.

Predsjednik Halal akademije Malezije YBhg Dato Suhbi Dzyuddin, riječ više je kazao o važnosti edukacije u halal ekosistemu. Istaknuo je kako je povjerenje u kvalitet proizvoda, veoma bitan element edukacije onih koji vode biznise u okviru halal industrije.

Biljana Baljaj, viša saradnica u Institutu za standardizaciju BiH smatra da je naša zemlja pozicionirana kao kapija za trgovinu halal proizvodima i da je postala regionalno sjedište halal proizvoda.

Prezentaciju o tome kako iskoristiti potencijale halal industrije predstavio je viši stručnjak za operativne poslove Islamske razvojne Banke (IsDB) Zafarjon Khotamov.

Rečeno je kako je Bosna i Hercegovina također međunarodni pionir u industriji halala, a 2007. godine je razvijen prvi halal standard. Upravo iz svih ovih razloga naša šansa je još veća, samo moramo otključati naše potencijale, a  kako je kazao Zafarjon Khotamov, ti potencijali su u privatnom sektoru, odnosno malim i srednjim firmama.

Mohd Asri bin Abdullah, Direktor ureda za Islamski razvoj Malezije koja razvija standarde i bavi se poslovima certifikacije halala je kazao kako u Maleziji postoji 15 standarda, a sedam se koristi u certifikaciji od strane Vlade.

Također naveo je kako razvijaju još dva standarda. Prvi je vezan za medicinske naprave, a drugi za obuku halal profesionalaca.

İhsan ÖVÜT, generalni sektretar Instituta za standarde i mjerenja islamskih zemalja (SMIIC), kazao je da bi sve zemlje trebale imati slične sisteme standardizacije.

“Standardi nisu nacionalni dokumenti već trebaju služiti čovječanstvu. Toga trebamo biti svjesni kada postavljamo standard, jer je unificirana standardizacija pretpostavka kvalitetne infrastrukture globalne halal industrije”, dodao je ÖVÜT.

Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH navodi kako će sistem akreditacije dovesti do unifikacije standarda ili će tržište kolabirati.

Ovaj veliki događaj koji je danas počeo u Sarajevu je okupio  učesnike iz više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.

Sarajevo Halal Fair se održava u organizacji Bosna Bank International (BBI) uz saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB).

E. Ko.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno