Ostali sportovi

Nastavak razvoja košarkaškog invalidskog kluba „Bosna“ Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Košarkaški invalidski klub „Bosna“ Zenica formiran je davne 1995.godine i prvi je klub ove vrste u Bosni i Hercegovini. Inicirali smo osnivanje ostalih klubova u Bosni i Hercegovini te smo osnivači Asocijacije košarke u kolicima BiH, sadašnjeg Saveza košarke u kolicima BiH.

Klub trenutno ima 15 aktivnih sportista a pored igrača iz Zenice koji čine okosnicu kluba, imamo igrače iz Zavidovića, Žepča, Breze i Viteza kojima je ovaj klub jedina opcija za efektivno bavljenje fizičkom aktivnošću kako bi očuvali i unaprijedili svoje zdravlje, te redovno putuju na trenige i utakmice. Također, jedini smo klub u FBiH koji u svom sastavu ima djevojku koja rame uz rame trenira i igra sa ostalim igračima.

Od osnivanja pa do danas omogućavamo osobama sa težim stepenom invaliditeta, a prvenstveno paraplegičarima, efektivno bavljenje fizičkom aktivnošću kroz redovne treninge i takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine čije je takmičenje priznato od Internacionalne Evropske federacije (IWBF) i Paraolimpijskog komiteta BiH.

Sve navedeno ne bi bilo moguće bez osnovne adekvatne opreme (sportskih kolica) za svakog igrača ponaosob. Cijena sportskih kolica se kreće u intervalu od 8.500,00 KM do 19.000,00 KM te su to veliki troškovi koji su na teretu našeg ali i ostalih klubova, zbog čega igrači često igraju u neadekvatnim sportskim kolicima u kojima postoji rizik od pada i povreda. Ponosni smo na to što smo ove godine uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike uspjeli nabaviti sportska kolica po mjerama za naša dva perspektivna igrača koji svoju ljubav prema košarci i ovom klubu najbolje iskazuju na terenu gdje daju svoj maksimum.

Zahvaljujemo se Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike na podršci, te se nadamo da ćemo i u budućnosti zajedničkim snagama nastaviti raditi na razvoju najstarijeg kluba košarke u kolicima u Bosni i Hercegovini.

Uprava KIK „Bosna“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno