Politika

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK ipak neće biti održan u dva različita termina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stručna služba Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) danas je uputila poziv medijima za prisustvo nastavku konstituirajuće sjednice 9. saziva, koja je zakazana za petak u 10 sati, a u čijem je potpisu još aktuelni predsjedavajući Ćazim Huskić iz SDA.

Nastavak iste sjednice, za sutra u 11 sati zakazao je i Dejan Kovačević iz Naroda i Pravde, koji je u nastavku prekinute konstituirajuće sjednice 21. novembra od strane nove parlamentarne većine izabran za predsjedavajućeg. Kovačević je prethodno dobio podršku Kluba Hrvata, kao i prvi zamjenik Goran Bulajić iz koalicije Demokratska fronta/Građanski savez, koji je izabran kao kandidat Kluba Srba.

-S obzirom da su kasnili materijali iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, odnosno ovjerene liste za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, sjednicu smo morali prolongirati za petak. Većina je zakazala sjednicu – izjavio je Kovačević, koji je najavio kako će “većina i raspravljati po dnevnom redu”.

To znači da ipak zastupnici neće u dva termina držati nastavak konstituirajuće sjednice, u čijem će dnevnom redu u petak biti samo izbor delegata za DNPFBiH. Ne se zna kada će biti održana nova sjednica Kluba Bošnjaka, koji je također konstituiran prošle sedmice, ali nije tada i potvrdio izbor druge zamjenice predsjedavajućeg Behije Kulović iz Naše stranke.

Kulović, naime, na prethodnom zasjedanju Kluba Bošnjaka, u pauzi prvog dijela konstituirajuće sjednice nije dobila potrebnu natpolovičnu većinu od 13 glasova u tom klubu. Međutim, na prijedlog nepotpune i privremene Komisije za izbor i imenovanje SZDK, nova parlamentarna većina uprkos tome izabrala je Kulović u Radno predsjedništvo te za drugu zamjenicu 9. saziva Skupštine.

S obzirom da Klub Bošnjaka nije izabrao niti SZDK predložio svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg, Ćazim Huskić, koji je do prekida vodio sjednicu, smatrao je kako su iscrpili sve pripremljene materijale za tu sjednicu te je označio prekid zasjedanje.

Osim izbora Radnog predsjedništva 9. saziva, parlamentarna većina je u nastavku iste sjednice, sa natpolovičnom većinom od 18 glasova, donijela i Odluku o formiranju Kolegija SZDK. Novu parlamentarnu većinu zasad čine Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Socijaldemokratska partija BiH, koalicija DF/GS, NiP, NS te jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza.

Vjerovatno će, već na nastavku konstituirajuće sjednice, parlamentarnu većinu ojačati i tri zastupnika koalicije hrvatskih stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, a u skladu s potpisanim sporazumom između lidera HDZ-a BiH i stranaka Osmorke.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno