Sudske klupe

Nakon razbojništva na M17 i potjere na Bulevaru: Uhapšeni Dobojlija Nikola Đurić brani se ćutnjom i ne otkriva ime saučesnika

Nakon razbojništva na M17 i potjere na Bulevaru: Uhapšeni Dobojlija Nikola Đurić brani se ćutnjom i ne otkriva ime saučesnika – Nikola Đurić iz Doboja (24), uhapšen sinoć nakon policijske potjere na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića u Zenici, branio se ćutnjom, te policiji rekao da će iskaz dati tek u pratnji advokata, u Tužilaštvu, gdje će biti prebačen najvjerovatnije večeras ili ujutro, saznaje Zenicablog.

Prema dostupnim podacima, on još uvijek krije ime svog saučesnika, sa kojim je napao, te teško povrijedio N. N. iz Doboja. Ovaj ih je vozač “opel-corse” povezao u nedjelju nešto prije 20 sati iz Doboja u pravcu Zenice, da bi ga Đurić i još jedna neidentifikovana osoba zamolili da zaustavi vozilo na magistralnom putu M17, kod naselja Begov Han (općina Žepče), gdje su ga pretukli, te mu oteli vozilo.

Ipak, N.N. je uspio doći do lokalne stanice policije, te prijaviti razbojnike. U trenucima kad je policijska patrola PU Zenica izlazila na petlju Zenica-sjever u naselju Blatuša, paralelnom saobraćajnicom u grad je ulazila bijela “opel-corsa” sa tablicama K50-T-919, te su u tom tgrenutku alarmirani svi policajci u gradu, a potjera za vozačem “korse” je krenula bulevarom uz rijeku Bosnu.

Tokom potjere, saznajemo iz policijskih izvora, Đurić je pokušao izgurati policijsko vozilo koje ga je pokušalo zaustaviti, te je jedno vozilo PU Zenica oštećeno, srećom bez povreda za policajce koji su se nalazili u njemu.

Đurić je, vozeći više od 100 km/h bulevarom na jednom mjestu izgubio kontrolu nad vozilom, te udario u stablo, pa se vozilo nekoliko puta zarotiralo na asfaltu, te zaustavilo, kada su policajci i uhapsili Đurića.

On i dalje odbija reći ko mu je bio suvozač, te gdje je izašao iz vozila, prije nego je ono primjećeno na ulazu u Zenicu.

Kako je saopćio MUP ZDK, “izvršenim pregledom uhapšenog pronađen je jedan paketić pvc bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu bruto težine 7,90 grama. Predmet privremeno oduzet, a lice zadržano u prostorijama za zadržavanje PU I Zenica. Specijalnim vozilom BIHAMK-a navedeno vozilo preveženo i smješteno na službeni parking prostor PU I Zenica, a pretres vozila je obavljen u nedjelju”.

Iz policijskih izvora nam je potvrđeno da je kod Đurića pronađen i pištolj, koji nije korišten u ovoj potjeri.

Đurićevo ime se dovodi u vezu sa više krivičnih djela, a jedno od posljednjih je iz jula ove godine, kada je uhapšen nakon pucnjave i prijetnji u Vidovdanskoj ulici u Doboju. Tada su privedeni i njegovi sugrađani Zoran Grgić i Jovan Radić. Dobojska policija je tada navela da je “Đurić odranije poznat policiji po poslovima s drogom”.

Policija je potom pribavila sudski nalog, te provalila u stan, za koji je utvrđeno da ga koristi privedeni Nikola Đ., gdje su pronađena oštećenja na zidu i podu nastala od hitaca ispaljenih iz vatrenog oružja, kao i jedna čahura i tri zrna pištoljske municije.

– Tokom pretresa pronađena je i oduzeta automatska puška i 40 metaka, najlonska vrećica sa 28,3 grama spida, smotuljak od najlonske folije sa marihuanom, digitalna vaga sa tragovima bijele praškaste materije i drugi predmeti koji se mogu koristiti u daljem krivičnom postupku – rečeno je u policiji. Nakon kriminalisičke obrade, protiv uhapšenog će Tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima izazivanje opšte opasnosti, neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kod Đurićevog poznanika Grgića je pronađen pištolj i droga. Pištolj, u čijem su se okviru nalazila tri metka, oduzet je, zajedno sa dva smotuljka od najlonske folije u kojim se nalazio bijeli prah, najvjerovatnije spid, težine 4,7 grama, kao i dva smotuljka od najlonske folije u kojima se nalazilo 7,85 grama marihuane.

 
loading...