Sudske klupe

Akcija “Pangea X”: U BiH pronađeni ilegalni lijekovi iz Kine, Indije, Srbije…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Akcija “Pangea X”: U BiH pronađeni ilegalni lijekovi iz Kine, Indije, Srbije…  Tokom septembra na području BiH provedena je operativna akcija kodnog naziva “Pangea X”, čiji cilj je bio borba protiv svakog mogućeg načina ilegalne prodaje neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava.

Prema preliminarnim rezultatima, na području BiH pronađena je i zaplijenjena neprijavljena roba (Medical implant- proizvodnja Švicarska) od 30 paketa, infuzioni set (proizvodnja Irska) 270 komada, kao i preparat ”Kamagra a 100 mg” (Sildenafil).

Također su zaplijenjeni i preparati za mršavljenje, lijekovi za liječenje probavnog sistema i metabolizma, pilule za erektilnu disfunkciju, preparati protiv opadanja kose i suplementi, u vrijednosti gotovo 10.000 US dolara.

Navedeni preparati porijeklom su najčešće iz Kine, Indije, Srbije, Turske i Belgije.

Realizacijom operacije ”Pangea” ostvareni su određeni ciljevi, posebno u pogledu senzibiliziranja javnosti u vezi s problemom prodaje ilegalnih lijekova i medicinskih sredstava putem interneta, te unapređenja saradnje između nadležnih agencija za provođenje zakona, a koje se bave tom problematikom.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje svim institucijama u BiH čiji su pripadnici učestvovali u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za dalje kontinuirano preduzimanje mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti kriminaliteta.

Budući da je operativna akcija ”Pangea X” provedena na inicijativu Generalnog sekretarijata Interpola, ista je provedena u 123 države članice Interpola, te rezultirala zapljenom od 25 miliona falsificiranih i nedozvoljenih lijekova i medicinskih sredstava, otvaranjem više od 1.058 istraga, zatvaranjem više od 3.584 internet stranica za prodaju, te hapšenjem oko 400 osoba u svijetu, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno