Sudske klupe

Nakon prijave Marinka Čavare da ga prate na putu Kakanj – Zenica: Uhapšen osumnjičeni Kakanjac

Nakon prijave Marinka Čavare da ga prate na putu Kakanj – Zenica: Uhapšen osumnjičeni Kakanjac. “Službenici Policijske stanice Kakanj su 7. jula, u saradnji sa službenicima Federalne uprave policije, identifikovali H. N. zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti i lišili ga slobode”, kažu u MUP-u ZDK.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, prijavio je nadležnim organima “sumnjiv slučaj”, požalivši im se da mu je “život bio ugrižen” 5. jula kada se vozio autoputem Kakanj – Zenica. Kako saznajemo, zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti uhapšen je H. N. iz Kaknja.

“Službenici Policijske stanice Kakanj su 7. jula, u saradnji sa službenicima Federalne uprave policije, identifikovali H. N. zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti i lišili ga slobode”, kažu u  MUP-u ZDK.

Naveli su da je nad uhapšenim isti dan zavedena kriminalistička obrada, a da je narednog dana predat Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na nadležnost i dalje postupanje.

Uhapšeni je od ranije poznat policiji.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je saopćio kako je podnio prijavu nadležnim institucijama zbog sumnjivog događaja koji mu se dogodio na autocesti Kakanj – Zenica 5. srpnja kada je osjetio da mu je život ugrožen. Kako se navodi u prijavi, događaj se dogodio između 17:15 sati i 17:30 sati na dionici Kakanj – Zenica kada se kretao prema Lašvi.

Predsjednik FBiH je tada krenuo kući u Busovaču i oslobodio je osobno osiguranje. Njegov vozač je vozio službeni automobil Audi do naplatne kućice u Kaknju kada je Čavara prešao na mjesto vozača jer su se zaustavili kako bi vozač očistio vjetrobransko staklo.

“Uočio sam vozilo parkirano uz branik s lijeve strane i primijetio sam da me nepomično gledaju bez reakcije, što mi je bilo sumnjivo jer smo se tu nalazili pet minuta i nikada do sada nisam vidio zaustavljena vozila.

Namjerno sam se zadržao da prođe još jedan kamion, a zatim se polukružno okrenuo u pravcu Zenice. Vozilo je krenulo za nama. Vozio sam 110 kilometara na sat kako bih provjerio da li me prate, a oni su vozili za nama s rastojanjem od 100 metara.

Nakon šest kilometara pretekli su nas i otišli ispred 500 metara da bi držali to odstojanje. Kako smo se približavali silasku s autoputa Bilješevo, automobil je usporio pored parkiranog kombija u zaustavnoj traci i razgovarali su”, rekao je Čavara.  Kako se predsjednikov automobil približavao, kombi je krenuo, ali ga je propustio, dok je prvobitno vozilo bilo parkirano kod podvožnjaka ispred autoceste, a kombi se dvoumio dali da skrene ili nastavi voziti.

“Da sam skrenuo prema podvožnjaku život bi mi bio ugrožen jer bih bio blokiran. Krenuo sam prema Zenici. Osjetio sam nesigurnost i zbog cjelokupne sumnjive situacije sve sam prijavio nadležnim institucijama.

Kada je došao do naplatnih kućica u Zenici predstavio se policajcima i ispričao što mu se dogodilo, te ističe kako su vrlo profesionalno postupili. Zahvalio se svim policijskim službenicima koji rade na ovom slučaju i brinu o njegovoj sigurnosti. Predsjednik FBiH inače ima pravo na policijsku pratnju 0-24 sata, ali je Čavara istaknuo kako je tijekom ove dvije godine često oslobađao obaveza svoje osiguranje jer se nikada do sada nije osjećao ugroženo.

FB Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Zenicablog - KOMENTARIŠITE GORNJI ČLANAK pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Zenicabloga zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!
 
loading...