PERO Zenica
Sudske klupe

Nakon prijave Marinka Čavare da ga prate na putu Kakanj – Zenica: Uhapšen osumnjičeni Kakanjac

Nakon prijave Marinka Čavare da ga prate na putu Kakanj – Zenica: Uhapšen osumnjičeni Kakanjac. “Službenici Policijske stanice Kakanj su 7. jula, u saradnji sa službenicima Federalne uprave policije, identifikovali H. N. zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti i lišili ga slobode”, kažu u MUP-u ZDK.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, prijavio je nadležnim organima “sumnjiv slučaj”, požalivši im se da mu je “život bio ugrižen” 5. jula kada se vozio autoputem Kakanj – Zenica. Kako saznajemo, zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti uhapšen je H. N. iz Kaknja.

“Službenici Policijske stanice Kakanj su 7. jula, u saradnji sa službenicima Federalne uprave policije, identifikovali H. N. zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti i lišili ga slobode”, kažu u  MUP-u ZDK.

Naveli su da je nad uhapšenim isti dan zavedena kriminalistička obrada, a da je narednog dana predat Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na nadležnost i dalje postupanje.

Uhapšeni je od ranije poznat policiji.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je saopćio kako je podnio prijavu nadležnim institucijama zbog sumnjivog događaja koji mu se dogodio na autocesti Kakanj – Zenica 5. srpnja kada je osjetio da mu je život ugrožen. Kako se navodi u prijavi, događaj se dogodio između 17:15 sati i 17:30 sati na dionici Kakanj – Zenica kada se kretao prema Lašvi.

Predsjednik FBiH je tada krenuo kući u Busovaču i oslobodio je osobno osiguranje. Njegov vozač je vozio službeni automobil Audi do naplatne kućice u Kaknju kada je Čavara prešao na mjesto vozača jer su se zaustavili kako bi vozač očistio vjetrobransko staklo.

“Uočio sam vozilo parkirano uz branik s lijeve strane i primijetio sam da me nepomično gledaju bez reakcije, što mi je bilo sumnjivo jer smo se tu nalazili pet minuta i nikada do sada nisam vidio zaustavljena vozila.

Namjerno sam se zadržao da prođe još jedan kamion, a zatim se polukružno okrenuo u pravcu Zenice. Vozilo je krenulo za nama. Vozio sam 110 kilometara na sat kako bih provjerio da li me prate, a oni su vozili za nama s rastojanjem od 100 metara.

Nakon šest kilometara pretekli su nas i otišli ispred 500 metara da bi držali to odstojanje. Kako smo se približavali silasku s autoputa Bilješevo, automobil je usporio pored parkiranog kombija u zaustavnoj traci i razgovarali su”, rekao je Čavara.  Kako se predsjednikov automobil približavao, kombi je krenuo, ali ga je propustio, dok je prvobitno vozilo bilo parkirano kod podvožnjaka ispred autoceste, a kombi se dvoumio dali da skrene ili nastavi voziti.

“Da sam skrenuo prema podvožnjaku život bi mi bio ugrožen jer bih bio blokiran. Krenuo sam prema Zenici. Osjetio sam nesigurnost i zbog cjelokupne sumnjive situacije sve sam prijavio nadležnim institucijama.

Kada je došao do naplatnih kućica u Zenici predstavio se policajcima i ispričao što mu se dogodilo, te ističe kako su vrlo profesionalno postupili. Zahvalio se svim policijskim službenicima koji rade na ovom slučaju i brinu o njegovoj sigurnosti. Predsjednik FBiH inače ima pravo na policijsku pratnju 0-24 sata, ali je Čavara istaknuo kako je tijekom ove dvije godine često oslobađao obaveza svoje osiguranje jer se nikada do sada nije osjećao ugroženo.

 
loading...