Sudske klupe

Akcija “Poligon”: zatražen pritvor za Smailhodžića, Durmića, Bajtarevića i Muslića, privremeno oduzeto 100.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Akcija “Poligon”: zatražen pritvor za Smailhodžića, Durmića, Bajtarevića i Muslića, privremeno oduzeto 100.000 KM – Kako saznaje Zenicablog, jutros je u Zenici uhapšen i četvrti osumnjičeni u akciji “Poligon”, koju zajedno provode MUP Zeničko-dobojskog kantona i OSA – Obavještajno sigurnosna agencija BiH.

Podsjećamo, jučer su uhapšena dva visokopozicionirana službenika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, te vlasnik i instruktor u zeničkoj auto-školi, o čemu smo pisali NA OVOM LINKU.  Policija je u četvrtak ujutro Zenici uhapsila Dževada Muslića, vlasnika autoškole “Muslić” iz Zenice, četvrtog osumnjičenog u akciji “Poligon” vezano za korupciju pri polaganju vozačkih ispita. On će nakon ispitivanja u policiji biti predat u Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Postupajući tužilac, kako nam je potvrdila portparolka Tužilaštva Naila Muratović, ispituje trojicu osumnjičenih koji su uhapšeni u srijedu.

Podsjetimo, pripadnici Uprave policije MUP-a ZDK, u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom ZDK-a i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, jučer ujutro uhapsili su Akifa Smailhodžića, šefa Odsjeka za poslove saobraćaja u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, stručnog saradnika u istom ministarstvu Eldina Durmića i vlasnika autoškole “Bajtara” iz Zenice Nermina Bajtarevića. Prilikom pretresa kod jednog od privedenih pronađeno oko 100.000 konvertibilnih maraka što je izuzeto i biće predmet istrage porijekla novca.

Akif Smailhodžić diplomirani je inžinjer saobraćaja. Radio je 24 godine u privredi sa vozačima, u obrazovanju i međunarodnom saobraćaju prije negoli je postao zaposlenik Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a. Bio je direktor autoprevozničke kompanije ZenicaBus, tehnički direktor Zenicatrans – Prevoz putnika Zenica te direktor Zenicatrans – Teretni saobraćaj. Svojevremeno je, tačnije 2001. godine bio kandidat u ime Stranke za BiH za premijera ZDK-a kada je Hamdija Kulović podnio ostavku.

Tužilaštvo Zeničko – dobojskog kantona je zatražilo od općinskog suda Zenica pritvor za četiri uhapšena Zeničanina u akciji “Poligon”. 

Prenosimo saopćenje Tužilaštva: Broj: A-VII-I-201/17Zenica, 13.07.2017. godine – Akcija „POLIGON“

Kantonalno tužilaštvo/tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona je donijelo Naredbu o provođenju istrage protiv sljedećih osumnjičenih lica:
1. S. A. zbog produženog krivičnog djela „Primanja dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. stav 1. KZ F BiH u vezi člana 55. KZ F BiH i krivičnog djela „Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 1. a sve u vezi sa članom 54. KZ F BiH;
2. D. E. zbog krivičnog djela „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. stav 1. i krivičnog djela „Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja“ iz člana 345. KZ F BiH a sve u vezi sa članom 54. KZ F BiH;
3. B. N. zbog krivičnog djela „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH i
4. M. Đ. zbog krivičnog djela „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH.

U sklopu akcije „Poligon“ dana 12.07.2017. godine izvršeni su pretresi stanova, podrumskih prostorija i vozila za osumnjičena lica S. A, D. E. i B. N., a danas su izvršeni isti pretresi i za osumnjičeno lice M.Đ. Prilikom jučerašnjeg pretresa kod lica B. N. pronađena je veća količina novca. Općinskom sudu u Zenici biti će upućen Prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene.
Postupajući tužilac je pet (5) mjeseci, uz tehničku podršku ovlaštenih lica MUP-a ZDK i OSA BiH, provodio posebne istražne radnje a sve u cilju otkrivanja i rasvjetljavanja gore naznačenih krivičnih djela i lica, koje su dovele do realizacije navedene akcije.            Stručni saradnik za odnose s javnošću Naila Muratović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno