Ljudi

Najviše mi je nedostajalo druženje s mojim Zeničanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon jednoipogodišnjeg liječenja te oporavka akademski slikar Tomislav Perazić ponovno je među svojim Zeničanima.

Osamdesetdvogodišnji bh. likovni umjetnik, koji je odavno postao ikona ovoga grada, na veliko i prijatno iznenađenje pojavio se prije desetak dana na izložbi “Zenica Strets&Rock” Milenka Šećerovića, kako bi je otvorio. Pozvani su bili iskreno obradovani što opet među sobom vide “svog” slikara, pa su ga srdačno pozdravljali.

Obradovalo me je to što su mi Zeničani prilazili i pozdravljali me, to je dokaz da cijene moj rad. Nekoliko dana poslije svratio je u našu redakciju, koju je prije bolesti gotovo svakodnevno posjećivao.

-Najviše su mi tokom bolesti nedostajali Zenica i Zeničani, a posebno raja u Našoj riječi. Znaš mene, skoknem ovdje, pa ondje tokom dana, bilo zima, bilo ljeto i onda završim na druženju u redakciji Naše riječi Da se Sajto Ćehović nije jedne godine dosjetio i uradio mi monografiju za pedeset godina mog umjetničkog rada, kojom sam izuzetno zadovoljan, ko zna… ne bi je dobio ni poslije svoje smrti…Nakon uspješnog oporavka opet je u Peraziću proradio onaj nemirni, umjetnički nerv.

Istina, ne uzima još kist u ruke, već olovku – radim skice, crteže figura u slobodnoj kompoziciji. Ni bolest mi nije bila toliko strašna dok sam ležao u zeničkoj i bolnici u Tešnju, koliko ta spoznaja da ne mogu crtati, slikati…Priželjkuje veliku retrospektivnu izložbu.

-Da budem malo neskroman, zaslužio sam je, ali ko će je napraviti? Atelje mi je pun slika i novih. No moji narovi, čempresi, vodopadi, moje sunce, čekaju da neko od znalaca uradi selekciju i sačini retrospektivu – govori Perazić.

Sa žaljenjem mi kaže da je morao prodati svoju grafičku presu, kako bi imao novaca za skupe lijekove, jer mu je penzija za to nedostatna. -Prije nekoliko godina imao sam ideju da uz pomoć Grada u svom ateljeu napravim radionicu i obučavam buduće, mlade grafičare, ali eto, ode zdravlje, a ode i presa. Izvrstan grafičar, slikar, crtač, portretist.

Pitam ga šta mu je kao likovnom umjetniku najviše priraslo srcu. -Iako sam na ljubljanskoj Likovnoj akademiji završio odsjek slikarstva, u klasi čuvenog profesora Gojmira Antona Kosa, daleke 1961. godine, grafika je moja prva i najveća ljubav i smatram da sam upravo u grafici kao likovni umjetnik dao najviše. Uostalom, očiti dokaz toga je ciklus Ljudi i vatre, kojim sam proslavio svoje željezarce.

nasarijec.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno