Zabava

Najočekivaniji filmovi u 2020. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Najočekivaniji filmovi u 2020. godini – Ove godine očekuju nas ostvaranja brojnih renomiranih reditelja, između ostalog Ridleyja Scotta, Stevena Spielberga i Christophera Nolana.

Holivudska tvornica snova svake godine donese na svijet stotine i stotine filmova koji ogromnom većinom pretendiraju da razvesele i zabave publiku. Tuga, jad i čemer, egzistencionalni problemi su tematika koju obrađuju evropski i sineasti ostatka svijeta, i takvih filmova ne manjka.

Samo što je problem što se ti filmovi ne mogu pogledati u bosanskohercegovačkim kinima. Ono što smo u prilici vidjeti u našim kinima su pretežno holivudski blockbusteri i rijetka, ali vrijedna domaća filmska ostvarenja. Izuzetak je jedino mjesec august kada se tokom devetodnevne filmske smotre najboljeg filmskog festivala jugoistočne Evrope, Sarajevo Film Festivala, mogu pogledati filmovi iz gotovo cijelog svijeta.

Prvim holivudskim blockbusterom smatraju se Ralje Stevena Spielberga iz davne 1975. godine, projekat ”težak” 12 miliona dolara. Prvi film koji je bio pušten u 465 kino-dvorana istog dana; u Americi, naravno.

Za tadašnje pojmove, Ralje su se otvorile sa fantastičnih 7,1 miliona dolara, prešle granicu od 100 miliona za mjesec dana, i u konačnici zaradile 260 miliona, što ih je učinilo do tada daleko najisplativijim filmom od braće Lumier pa na ovamo. Zavaljujući Spielbergu i Raljama riječ ‘blockbuster’ je postala sinonimom za filmski hit…

Lista najočekivanijih filmova 2020. bi izgledala ovako:

7. The Last Duel (režija: Ridley Scott; uloge: Adam Driver, Matt Damon, Ben Affleck, Jodie Comer)

Britanski reditelj Ridley Scott, sa stalnom radnom vizom u Hollywoodu, još od filma Marsovac (2015) nije imao uspjeha, kako kod kritike, tako i na box officeu. Njegova posljednja dva ostvarenja All the Money in the World (2017) i Alien: Covenant (2017) razočarala su na oba pomenuta polja.

Ono što bi moglo predstavljati Ridleyjev povratak jeste film The Last Duel čiji scenarij potpisuje oskarovski dvojac Matt Damon i Ben Affleck (Dobri Will Hunting, 1997), a čija je radnja smještena u 14. vijeku i pripovijeda priču o dvojici prijatelja vitezova (Driver i Damon) od kojih jedan nakon što se vrati iz rata optuži drugog da mu je silovao ženu (Comer).

Vlast i sudovi odluče da se trebaju obračunati u viteškom duelu – do smrti, a onaj koji ostane živ, u očima Boga je pobjednik, dok žena, ako njen suprug strada u dvoboju, treba da bude spaljena na lomači zbog toga što je lažno optužila „nevinog“ čovjeka. Sve predispozicije za kvalitetno ostvarenje su tu, samo ostaje da se vidi da li će to i biti, a ono što se da naslutiti iz termina premijere (Božić 2020.) svakako su oskarovske pretenzije.

6. The Many Saints of Newark (režija: Alan Taylor; uloge: Michael Gandolfini, Vera Farmiga, Jon Bernthal)

Veteran TV režije Alan Taylor (The SopranosMad MenGame of Thrones) za svoj treći izlet u dugometražnom igranom filmu (Thor: Dark WorldTerminator Genisys) imaće svojevrsni prednastavak (prequel) serije The Sopranos, kojom je još krajem devedesetih započelo zlatno doba televizije. Igrani film nosi naziv The Many Saints of Newark i bavi se periodom u kojem je Tony Soprano, kao mladi i neobuzdani mafiozo postao ono što je bio u popularnoj seriji – mafijaški bos koji ima napade panike.

Interesantan detalj je taj da mladog Tonyja Soprana glumi Michael Gandolfini čiji je prerano preminuli otac James glumio njegovu stariju verziju u seriji. Također, ono što obećava jeste povratak kreatora serije Davida Chasea u vidu čovjeka koji je napisao priču i scenarij. Kako je to sve ispalo uvjerit ćemo se 25. septembra.

5. Top Gun: Maverick (režija: Joseph Kosinski; uloge: Tom Cruise, Miles Teller, Val Kilmer, Jennifer Connelly)

Vječiti holivudski momak Tom Cruise, nakon 30 godina od filma Top Gun, najduže „reklame ikad snimljene“, vraća se ulozi koja ga je proslavila – pilota Peta “Mavericka“ Mitchella. Originalni film je režirao poznati i priznati blockbuster majstor Tony Scott, dok drugi dio Top Gun: Maverick stiže u režiji Josepha Kosinskog koji je sa Cruiseom sarađivao na SF vizuelnoj poslastici Oblivion (2013).

Mavericka u novoj priči slijedimo u njegovim nastojanjima da obrazuje novu generaciju pilota. Kada 26. juna Maverick sa pitomcima ponovno poleti probijajući zvučni zid znat ćemo da je zabava zagarantovana.

4. West Side Story (režija: Steven Spielberg; uloge: Ansel Elgort, Rachel Zegler, Corey Stoll, Rita Moreno)

Godine 1961. film The West Side Story u režiji Roberta Wisea osvojio je Oscara za najbolju režiju, dok je samo ostvarenje također ovjenčano Oscarom za najbolji film. Steven Spielberg je režijom remakea West Side Story ispunio svoj dugogodišnji san da režira jedan mjuzikl, a najbliže što je došao tome bila je uvodna scena drugog dijela sage o arheologu Henryju Jonesu, Indiana Jones and the Temple of Doom.

Scenarij remakea adaptirao je iz istoimenog brodvejskog mjuzikla Arthura Laurentsa, Pulitzerom nagrađeni dramatičar Tony Kushner sa muzičkom podlogom legendarnog kompozitora filmske muzike Leonarda Bernsteina, tekstovima pjesama Stephena Sondheima, te režijom i koreografijom Jeromea Robbinsa. Priča je u biti bila bazirana na Shakespearovoj tragediji Romeo i Julija smještenoj u moderno doba New Yorka pedesetih godina prošlog stoljeća, a pratila je momka i djevojku iz suparničkih uličnih bandi, Jetsa i Sharksa. Spielberg ponovno pretenduje na Oscare, što je sigurno kad imate mjuzikl, te premijeru možemo očekivati u predoskarovskoj sezoni 18. decembra.

3. Soul (režija: Pete Docter; glasovi: Jamie Foxx, Tina Fey)

Digitalni lutkari iz Pixara, Disneyjeve samostalne animacijske divizije, za ovu godinu pripremili su dvije originalne priče od kojih izdvajamo Soul čiju režiju potpisuje dvostruki oskarovac Pete Docter (Monsters Inc., Up). U CGI animiranom Soulu Jamie Foxx posuđuje glas Joeu Gardneru, učitelju muzičkog obrazovanja koji sanja da postane uspješan jazz muzičar.

San koji će mu se i ostvariti. Ali, igrom sudbine doživi nesreću i njegova duša biva transportovana u “centar za duše” iz kojeg će se Gardner svim snagama potruditi da se vrati na Zemlju. Briljantnost i maštovitost Pixarovaca je nešto što je nesvakidašnje u holivudskoj tvornici snova. Originalnost koja nadilazi samu originalnost. Pretencioznost zaogrnuta skromnošću… a sve to ćemo moći potvrditi 19. juna kada u kinima zaigra Soul.

2. Dune (režija: Denis Villeneuve; uloge: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac)

Reditelj Denis Villeneuve nakon nevjerovatnog, neviđenog nastavka, najboljeg (svakako jednog od najutjecajnijih SF filmova) Blade Runner 2049, mogao je birati svoj sljedeći projekat, dok su mu producenti napisali bjanko ček.

Villeneuve je odabrao još jedan izlet u žanr SF-a i to sa adaptacijom naučnofantastičnog romana Dune Franka Herberta, kojeg je prije (ne)uspješno obradio David Lynch. Kako Villeneuve sa svakim svojim filmom pomjera granice (svog) umjetničkog izraza, ništa manje ne trebamo očekivati od filma Dune u kojem ćemo ponovno svjedočiti ratu između dvije zaraćene kuće, Atreidesa i Harkonnena, dok sin princ potonje treba da zaštiti najvrijedniju stvar i najvitalniji element u cijeloj galaksiji, svojevrsni „začin“. Studio Warner Bros. i Villeneuve također pretenduju na Oscare, te se premijera očekuje 18. decembra.

1. Tenet (režija: Christopher Nolan; uloge: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Michael Caine)

Vjerovatno i najočekivanije ostvarenje svih svjetskih filmofila jeste ono što će stići u kina 17. jula u distribuciji i produkciji filmskog studija Warner Bros. Riječ je o filmu Tenet, najnovijem i do sada najambicioznijem ostvarenju, (vjerovatno i jedinom) blockbusterskom autoru među rediteljima – Christopheru Nolanu. Prema jedinom mogućem uvidu u radnju filma, enigmatičnom traileru, ono što se da primijetiti jeste da će briljantni um Christophera Nolana još jednom isporučiti genijalan, originalan i inovativan filmski produkt sa i više nego atraktivnim ansamblom glumaca: John David Washington (sin Denzela Washingtona), Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh i Michael Caine.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno