Info

Najisplativija ulaganja u 2015.

Njemačke dionice, švicarski franak i američki dolar
Njemačke dionice, švicarski franak i američki dolar

Najisplativija ulaganja u 2015.- Budući da se godina bliži kraju i u idućih nekoliko dana vjerojatno neće doći do značajnih promjena vrijednosti valuta, dionica i ostalih financijskih instrumenata, već sada možemo zaključiti koja su ulaganja bila najisplativija u 2015. godini.

Kada su u pitanju najtrgovanije svjetske valute, od početka godine, u odnosu na euro, najviše je ojačao švicarski franak (9,6 posto), a u jednom se trenutku za švicarsku valutu moglo dobiti čak preko 20 posto više nego na samom početku godine. No jačanje franka je bilo neočekivano i nakon naglog skoka već je bilo kasno kupovati ga. Neke druge valute jačale su postepeno te je njihovo jačanje bilo očekivano i unaprijed najavljivano.

Američki dolar je u odnosu na euro u toku godine ojačao dodatnih 9,3 posto te nastavio trend jačanja iz 2014. godine u kojoj je ojačao 11 posto.

Britanska funta i japanski jen su također jačali u odnosu na euro u tijeku godine, 5,8 posto i 8,4 posto respektivno, dok su australski i kanadski dolar oslabili 2 posto i 7,8 posto respektivno što znači da se čuvanje kapitala u tim valutama nije isplatilo.

Iako niti kod nas niti na globalnoj razini ruska valuta nije popularna kada je u pitanju čuvanje kapitala, treba spomenuti da je rubalj radi gospodarskih sankcija i značajnog pada cijene nafte oslabio dodatnih 10,3 posto.

Nafta pala za 27 posto

Ulaganje američke dionice ove se godine nije isplatilo jer im je vrijednost u prosjeku (barem ako je suditi po SP500 indeksu) ostala nepromijenjena, dok je njemački DAX porastao približno 10 posto.

Cijena zlata je u tijeku godine bila neuobičajeno stabilna te je trenutno samo 0,4 posto iznad cijene sa početka godine dok je cijena Brent nafte pala dodatnih 27 posto pa su na nafti ove godine profitirali samo oni koji su otvarali prodajne (short) pozicije.

S obzirom na trenutno dostupne informacije, analitičari Admiral Marketsa smatraju da se u 2016. godini može očekivati nastavak jačanja američkog dolara te blagi porast cijena dionica. Cijena zlata će vjerojatno nastaviti padati dok bi na energetskom tržištu trebalo doći do stabilizacije i rasta cijene nafte.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: