Info

Najbrži način da istopite naslage masti: Začin koji ubrzava metabolizam za 180%

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbrži način da istopite naslage masti: Začin koji ubrzava metabolizam za 180% – Toliko brzo ćete smršati, da će vaša okolina ostati u šoku. Američki naučnici su ustanovili da cimet sadrži esencijalno ulje koje podstiče metabolizam, istovremeno pokrećući sagorjevanje masnih ćelija u organizmu. Reč je o cinamaldehidu, organskoj materiji koja cimetu daje ukus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu. Reč je o metaboličkom procesu stvaranja toplote u tjelu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a proces se temelji na oksidaciji hranljivih materija u ćelijskim mitohondrijima.Termogenezom se sagorevaju kalorije.

Pomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka tjelesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa.

Glavnom autoru studije, Džunu Vuu, profesoru na institutu Life Sciences od ranije su poznate prednosti cinamaldehida, ali saznanja je željeo da produbi daljnjim istraživanjima. Zajedno sa kolegama sproveo ih je najpre na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim ćelijama, takođe u laboratoriji.

Testirali su masne ćelije dobrovoljaca i ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što doprinosi ubrzavanju metabolizma lipida, nakon što se obradi cinamaldehidima, i to čak do 180 odsto. Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriju.

Vu kaže da rezultati obećavaju i da bi mogli pridoneti suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu. „Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova primena bi mogla da bude jednostavnija i prihvatljivija u suzbijanju gojaznosti kod pacijenata od nekih drugih metoda“, smatra Vu.

Historijska upotreba cimeta zabilježena je prije 4.000 godina. Najstariji zapis o njemu potiče iz jevrejskog zapisa Tore, dok se u Starom zavjetu spominje izrada ljekovitog ulja koje se koristilo za pomazivanje. U ajurvedskoj medicini eterično ulje cimeta koristilo se za smirivanje živaca i mišića, a ajurveda ga i danas smatra idealnim ljekom za probleme probave i lječenje dijabetesa.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno