Info

Posljedice odluke o obračunu plaća u ZE-DO kantonu i neusklađenosti sa zakonom o plaćama u Federaciji BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SAOPŠTENJE INICIJATIVNOG ODBORA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

POSLJEDICE ODLUKE O OBRAČUNU PLAĆA U ZE-DO KANTONU I NEUSLAĐENOSTI SA ZAKONOM O PLAĆAMA U FEDERACIJI BiH ( 2010-2018 godine, vladavina ne/prava SDP i SDA)

 

Stručna sprema

Radno mjesto Neto plaća bez minulog rada
  Rukovodeći državni službenici ZE-DO kanton

po Odluci

Federacija BiH

po Zakonu

VSS Sekretar skupštine i sekretar vlade 2.269 2.047
VSS Sekretar ministarstva 1.964 1.953
VSS Pomoćnik ministra 1.928 1.795
VSS Sekretar sekretarijata za zakonodavstvo 2.269 1.953
VSS Šef protokola skupštine 2.232 1.795
VSS  Glavni kantonalni inspektor 1.305 1.638
  Državni službenici    
VSS Inspektor 1.050 1.354
VSS Stručni saradnik 904 1.165
  Namještenici    
VŠS Samostalni referent 668 945
SSS Viši referent 532 819
NS NK radnik 454 582

Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 45/10), propisan je rok od 90 dana da kantoni, općine i gradovi u Federaciji imaju dužnost donijeti svoje usklađene propise iz oblasti plaća i naknada sa ovim zakonom. Zeničko-dobojski kanton to nije učinio za proteklih 7 godina zbog nezakonito prisvojenih privilegija rukovodećih državnih službenika.

Nezakonite privilegije rukovodećih državnih službenika, do sada su kanton koštale od 4 do 5 miliona KM. Odgovorni za utvrđivanje zakonitosti ovakvog načina obračuna plaća imaju obavezu da ispitaju i utvrde da li su navedene privilegije zakonite.

Zakonom o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj:  111/12 ), propisano je da se ne može utvrditi veća osnovica od osnovice na federalnoj razini, odnosno prilikom utvrđivanja koeficijenata kantoni, općine i gradovi će propisati iste koeficijente za ista radna mjesta u okviru istih platnih razreda za državne službenike i namještenike shodno odredbama člana 20. i 21. ovog Zakona.

Zeničko-dobojski kanton je jedini u Federaciji Bosne i Hercegovine koji nije uskladio plaće sa Zakonom i jedini koji ima  privilegovane  rukovodeće državne službenike.  Privilegovani rukovodeći državni službenici imaju veće plaće od propisanih Zakonom, a diskriminirana većina ima manje plaće od zakonom propisanih.  Sve općine ZE-DO kantona imaju usklađene plaće sa Zakonom.

„Džekna još nije umrla i  Zeničko-dobojski kanton nije uskladio plaće, a ne zna se kad će.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno