Ostali sportovi

Najbolji bh. biciklista ne odustaje od svog konačnog cilja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbolji bh. biciklista ne odustaje od svog konačnog cilja – Vedad Karić najtrofeniji je biciklista u Bosni i Hercegovini. Član je zeničkog kluba “Rotacija Spin” ali i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Jedini je senior u ovom sportu iz naše zemlje, koji je u posljedjih četvrt stoljeća učestvovao na jednom velikom takmičenju. Uprkos rezultatima novčana podrška institucija izostaje.

“Biciklizam kao biciklizam ima mnogo značenja. Ja bih ga nazvao brutalnim sportom, ne omalovažavajući nijedan drugi sport. Odlučio sam se za biciklizam zbog toga što je moj najbolji kolega iz tih dana, Ajdin, počeo da vozi bicikl. Njegov dajdža je ustvari bio vlasnik kluba u Zenici, koji se zvao “Zenica Metalno”. Tadašnji trener rahmetli Zaim Duvnjak je prepoznao moj kvalitet”, ispričao nam je Vedad.

Vedad Karić u biciklizmu je 20 godina. Sedam godina bio je član kluba Jedinstvo iz Tuzle, ali prije tri godine vratio se u svoju Zenicu i osnovao biciklistički klub “Rotacija Spin”. U svim biciklističkim kategorijama bio je prvak Bosne i Hercegovine.

Samo ove godine Zeničanin je pobijedio u svim utrakama u kojima je nastupao. Karić je prije 15 dana pet put uzastopno pobijedio u cestovnom biciklizmu. Drugi put zaredom osvajač je Premijer Lige BiH u MTB biciklizmu, te prvak BiH u usponu, te prvak u kros kantriju i maratonu u MTB biciklizmu.

Vedad je i prvi seniorski biciklista iz BiH koji je nastupao na Evropskom prvenstvu u posljednjih 25 godina.

“Do same Bretanje u Francuskoj imate skoro 2.500 kilometara. Odlučili smo se za putovanje autom. Mogu stvarno reći da sam uništio svoje tijelo u tih pet dana putovanja. Dva dana nakon što smo došli u Francusku nisam mogao stati na noge. Puno sam otekao. Imao sam bolove u nogama. Startovao sam, ali nisam nažalost uzeo plasman, ali ispunio sam svoju želju iz dječačakih dana”, kazao je.

Na dječačke dane najboljeg biciklistu naše zemlje podsjeća i njegov prvi bicikl, sa kojim je ušao u svijet bajkera 2000. Godine. Njegov dom svojevrsni je muzej ovog sporta. U ovom domu se živite, sanjate i budite se uz medalje i bicikle. Tatinim stopama krenule su i kćerkice: Ema i Dalal.

Biciklizam u Bosni i Hercgovini pored mnogobrojnih popularnijih sportova ne nalazi se gotovo nikako na budžetskim listama institucija koje su zadužene za sport u BiH. Najbolji bh. biciklista ističe da nikada nije dobio finansijsku pomoć od Ministrstva civilnih poslova i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

ZDK dodijelio mu je novčanu pomoć kao sportisti pojedincu jednom u dvije decenije, dok Grad Zenica je jedina institucija koja mu pomaže kada treba otići na veliko takmičenje, ali ni to ne bude dovoljno i primoran je tražiti sponzore.

“Ja kao najbolji biciklista u državi gdje trebam posvetiti svoju pažnju na treninge i pripremu da bi predstavio svoju državu u najboljem svjetlu, ja dođem u sitauciju da moram ići od institucije do institucije kako bi sebi našao finansije da bi mogao uopšte otići na takvo jedno takmičenje”, dodao je Vedad.

Sport u Bosni i Hercegovini definitivno mora krenuti u fazu reforme. Zakonska regulativa, infrastruktura i finansiranje glavni su problemi. Da Balkan može praviti čuda u biciklizmu, pokazuju Slovenci – Tadej Pogačar i Primož Roglič. Prvi i drugi na postolju nedavno završenog kultnog Tour de Francea.

Ni Vedad Karić bježeći od zagađenog zeničkog zraka, trenirajući gdje stigne, ne odustaje od svog konačnog cilja – medalje sa svjetskog i evropskog prvenstva ili olimpijskih igara.

Video možete pogledati na linku: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno