Info

Najbogatiji narodi na svijetu

Švicarci jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka, BiH na dnu liste
Švicarci jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka, BiH na dnu liste
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbogatiji narodi na svijetu- Svaki Švicarac “težak” je više od pola miliona dolara, otkrila je Credit Suisse banka u godišnjem izvještaju.

Prema navodima iz tog izvještaja, Švicarci su jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka. Trenutno svaki odrasli Švicarac ima prosječnu imovinu u vrijednosti 561.900 dolara.

Izvještaj o globalnom bogatstvu napravio je istraživački institut Credit Suisse banke.

U izvještaju se navodi da je od finansijske krize 2008. godine privatna imovina odraslih Švicaraca, izražena u dolarima, porasla za 5,3 posto godišnje, dok je istovremeno globalno bogatstvo poraslo za samo 2,1 posto.

Trenutno je imovina pojedinaca u Švicarskoj porasla na 3,5 triliona dolara, što je 1,4 posto svjetskog privatnoga bogatstva, a Švicarska čini samo 0,1 posto svjetske populacije, prenose mediji.

Poslije Švicaraca, slijede žitelji Australije gdje je prosječna imovina stanovnika te zemlje u vrijednosti 376.000 dolara, zatim građani Amerikanci sa 345.000 dolara i Norvežani sa 312.000 dolara.

Prema istom izvještaju, bogatstvo u Sloveniji iznosi 57.376 po stanovniku, a u Srbiji 6.906 dolara.

Ukupno bogatstvo hrvatskih stanovnika iznosi 78 milijardi dolara. Hrvati u prosjeku imaju 22.303 dolara.

Prema istom izvještaju ukupno bogatstvo BiH iznosi 34 milijarde dolara, a prosječno svaki Bosanac i Hercegovac “težak” je tek 11.384 dolara.
(MOJportal)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno