Zenica

NAJAVA: Šesti međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni Čokanj”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje Zlatni Čokanj Zenica, organizuje Šesti međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni Čokanj 2023.“ Manifestacija, koja je postala tradicionalna, održat će se u Zenici 24. februara/veljače 2024. godine sa početkom u 16 sati.

Festival se organizuje s ciljem očuvanja tradicije i promocije tradicionalnog načina pripreme i pravljenja voćnih rakija i likera zeničkog kraja, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona.

Za dostavljanje uzoraka Festival je svoja vrata otvorio već 01. januara/siječnja 2024. godine. Uzorci su se mogli dostavljati cijeli mjesec do 01. februara/veljače 2024. godine. Nakon toga pripremili smo degustaciju, odnosno selekciju, za koju smo, samo za ovaj događaj, angažovali eminentnog stručnjaka za ovu oblast sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu prof. dr Nerminu Spaho – predsjednica komisije, izv. Prof. Dr. Sc. Ante Lončarić – profesor jakih alkoholnih pića na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osjeku Hrvatska, Koviljka Tkaček dipl. ing. Prehrambene tehnologije – Poljoprivredni fakultet Beograd, Dalibor Pašić, dipl. ing. voćarstva i vinogradarstva – Poljoprivredni fakultetu u Banja Luci uz njih još pet stalnih članova žirija iz Zenice.

Na sami dan Festivala svi zainteresovani će imati priliku probati uzorke od izlagača koji će svoje proizvode predstaviti na festivalu, a sve će biti popraćeno bogatom gastronomskom ponudom zeničkog kraja i okoline kao i prigodnim kulturno-zabavnim programom. Osim izložbenog dijela Festival ima i takmičarski dio u okviru kojeg će Stručni žiri Festivala degustirati i ocijeniti pripremljene uzorke, te na kraju najuspješnijim dodijeliti zaslužena priznanja. Festival je predviđen i kao mjesto susreta stručnjaka, gdje će biti održano i nekoliko stručnih skupova – ovaj put organizujemo predavanja o pripremi i proizvodnji voćnih rakija.

Manifestacija “Zlatni Čokanj” će biti održana 24. februara u 16h u Starom pozorištu/Sokolski dom, Restoran Tapas.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno